Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování a obsluha CNC strojů (KSA / CNC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / CNC - Programování a obsluha CNC strojů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Úvod, základní definice NC, CNC, DNC řízení. Typy strojů. Typy řídících systémů.2. Přesnost, opakovatelnost, rozlišení. Způsoby řízení os CNC stojů. . Základní principy práce ŘS.3. Základní technické charakteristiky CNC strojů. Druhy souřadných systémů. Poloha souřadných systémů, přesunutí počátků.4. Základní struktura NC programu. Tabulky přesunutí počátků SS, aktivace.5. Nástroje. Korekce nástrojů, účel. Měření korekce, uložení, aktivace, použití knihoven nástrojů.6. Základní pohyby nástroje. Pracovní posuv, rychloposuv. Řezné podmínky, jejich stanovení.7. Kruhové interpolace. Podprogramy, vnořování.Pomocné funkce.8.Řezání závitů na soustruhu. Válcové a kuželové závity. Výběhy závitů, stanovení délky.9. Obráběcí cykly - typy, základní parametry pro obráběcí cykly na soustruhu a frézce.10. Úvod do CAD/CAM systémů, příklad využití CAD/CAM systému pro vytvoření NC programu - soustružení.11. Příklad využití CAD/CAM systému pro vytvoření NC programu - frézování.12. Kontrola a testování NC programů a výrobků z CNC obrábění. Měřící hlavy.13. DNC řízení, plánování a distribuce programů. Dílenské programování.14. Moderní trendy v oblasti CNC techniky.CVIČENÍ:Na cvičeních probíhá praktický nácvik oblastí probíraných v přednáškách v učebně vybavené CNC stroji, jejich simulátory a CAD/CAM systémy (AlphaCAM, CATIA V5). Během semestru je programováno několik součástí pro soustružení a frézování na CNC strojích EMCO.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o programování CNC strojů a praktické zkušenosti se seřizováním CNC strojů a přípravou vlastní výroby.

Literatura

Návod na programování CNC frézky. Havlík, R. Programování a řízení CNC strojů. Prezentace přednášek 1. část, KVS, TU v Liberci, Liberec 2005. Keller, P. Programování a řízení CNC strojů. Prezentace přednášek 2. část, KVS, TU v Liberci, Liberec 2005.

Požadavky

ZÁPOČET: Návrh součásti, vytvoření a odladění NC programu pro zadaný typ výrobku a jeho výroba na CNC stojích v laboratořích katedry výrobních systémů.ZKOUŠKA: Písemně - vytvoření NC programu pro jednoduchou součást (i s pomocí CAD/CAM systému).Ústně - teorie z oblasti použití a typů CNC strojů. Povinná účast na cvičeních (max.25% absence), splnění všech požadavků na kontrolních cvičeních.

Garant

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Keller, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Keller, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.