Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika hydraulických systémů (KSA / DHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / DHS - Dynamika hydraulických systémů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. - 2. Rotační axiální pístový hydromotor, formulace rovnic kontinuity pro vstupní a výstupní prostor motoru, pohybové rovnice, moment pasivních odporů (stick - slip), nerovnoměrnost pohybu. Statická charakteristika průtoková a zatěžovací.3. - 4. Lineární model rotačního hydromotoru, přenosová funkce při proudovém a tlakovém buzení,bloková schémata.5. - 6. Přímočarý hydromotor s jednostrannou pístní tyčí, formulace rovnic kontinuity pro vstupní avýstupní prostor motoru, pohybové rovnice, pasivní odpory (těsnění), přídavné objemy.7. - 8. Přímočarý motor s oboustrannou pístní tyčí. Lineární model přímočarého hydromotoru,přenosová funkce při proudovém a tlakovém buzení, bloková schémata.9. - 10 Proporcionální rozváděče, formulace průtokových rovnic, volba velikosti rozváděče, průtoková apřechodová charakteristika, identifikace. Model zdroje tlaku.Cvičení1. - 2. Rotační hydromotor, sestavení modelu pro zadaný případ vč. určení potřebných parametrů.3. - 4. Přímočarý hydromotor, sestavení modelu pro zadaný případ vč. určení potřebných parametrů.5. Proporcionální rozváděč, sestavení modelu pro zadaný případ.6. - 10. Simulační model motoru řízeného proporcionálním rozváděčem.(Simulační modely jsou sestavovány v programovém prostředí Matlab - Simulink)

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti simulace hydraulických systémů v prostředí Matlab-Simulink.

Literatura

Cerha, J. Hydraulické a pneumatické mechanismy I. Vyd. 1. TU v Liberci 2006. NOSKIEVIČ.P. Modelování a identifikace systémů.Montanex a.s.,Ostrava 1999 WATTON,J.:Fluid power systems.Prentice Hall, NY1989. &, &. Nepraž, F.- Nevrlý, J. a další. Modelování systémů s hydraulickými mechanismy. Vyd. 1. Bosch.

Požadavky

Vypracování semestrální práce.

Garant

doc. Ing. Josef Cerha, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Cerha, CSc.Ing. Martin Lachman, Ph.D.doc. Ing. Josef Cerha, CSc.Ing. Martin Lachman, Ph.D.