Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika hydraulických systémů (KSA / DHS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / DHS1 - Dynamika hydraulických systémů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Základní vlastnosti kapalin, linearizovaná stavová rovnic kapaliny, objemový modul pružnosti, vliv nerozpuštěného vzduchu, vliv poddajnosti stěn, hustota a viskozita.2. Přenos tlakové energie, přeměna energie ve vstupním a výstupním převodníku, pohybová a silová transformace, výkon. Odpory působící při přenosu tlakové energie. Hydraulický odpor, hydraulická indukčnost a kapacita. Tuhost přímočarých a rotačních motorů při symetrickém a nesymetrickém řízení, vlastní frekvence.3. - 4. Rotační axiální pístový hydromotor, formulace rovnic kontinuity pro vstupní a výstupní prostor motoru, pohybové rovnice, moment pasivních odporů (stick - slip), nerovnoměrnost pohybu. Statická charakteristika průtoková a zatěžovací.5. - 6. Lineární model rotačního hydromotoru, přenosová funkce při proudovém a tlakovém buzení, bloková schémata.7. - 8. Přímočarý hydromotor s jednostrannou pístní tyčí, formulace rovnic kontinuity pro vstupní a výstupní prostor motoru, pohybové rovnice, pasivní odpory (těsnění), přídavné objemy.9. - 10. Přímočarý motor s oboustrannou pístní tyčí. Lineární model přímočarého hydromotoru, přenosová funkce při proudovém a tlakovém buzení, bloková schémata.11. - 12. Proporcionální rozváděče, formulace průtokových rovnic, volba velikosti rozváděče, průtoková a přechodová charakteristika, identifikace.13. - 14. Model zdroje tlaku. Hydrogenerátor s konstantním geometrickým objemem.Cvičení:1. Matlab - Simulink, základní práce s Matlabem, maticové počty v Matlabu, vykreslení grafu, vytvoření jednoduchého simulačního modelu v Simulinku, nastavení parametrů simulace, tvorba subsystémů.2. - 3. Rotační hydromotor, sestavení modelu pro zadaný případ vč. určení potřebných parametrů.4. - 5. Přímočarý hydromotor, sestavení modelu pro zadaný případ vč. určení potřebných parametrů.6. Proporcionální rozváděč, sestavení modelu pro zadaný případ.7. Model zdroje tlakové kapaliny, sestavení simulačního modelu.8. - 10. Simulační model motoru řízeného proporcionálním rozváděčem. (Simulační modely jsou sestavovány v programovém prostředí Matlab - Simulink). Zadání semestrální práce.11. - 13. Modelování v toolboxu SimScape (toolbox Matlab-Simulinku), základní operace a ovládání. Vytvoření ukázkového jednoduchého mechanického modelu. Sestavení modelu rotačního hydromotoru s proporcionálním rozváděčem a zdrojem tlakové kapaliny v SimScape, propojení mechanické a hydraulické části v SimScape. Snímání jednotlivých fyzikálních veličin.14. Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti simulace hydraulických systémů v prostředí Matlab-Simulink.

Literatura

Cerha, J. Hydraulické a pneumatické mechanismy I. TU v Liberci, 2010. ISBN 80-7372-560-0.Zaplatílek, K. - Doňar, B. Matlab pro začátečníky. Praha, 2007. NOSKIEVIČ, P.:. Modelování a identifikace systémů. MONTANEX Ostrava 1999. Nepraž, F.- Nevrlý, J. a další. Modelování systémů s hydraulickými mechanismy. Vyd. 1. Bosch.

Požadavky

Vypracování semestrální práce.

Garant

Ing. Martin Lachman, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Lachman, Ph.D.Ing. Martin Lachman, Ph.D.