Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulické a pneumatické mechanismy (KSA / HPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / HPM - Hydraulické a pneumatické mechanismy, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Tekutinové mechanismy , princip, rozdělení. Prvek, obvod, soustava. Hydraulické apneumatické mechanismy (HPM), společné znaky. Vzduch a hydraulické kapaliny.2. - 3. Přenos tlakové energie, přeměna energie ve vstupním a výstupním převodníku, pohybová a silová transformace, výkon. Odpory působící při přenosu tlakové energie, elektrohydraulické analogie. Hydraulický odpor, svodový odpor, proměnný odpor - princip regulačních prvků, hydraulická indukčnost a kapacita, modul objemové pružnosti, tuhost přímočarých a rotačních motorů při symetrickém a nesymetrickém řízení, vlastní frekvence.4. - 7. Prvky hydraulických a pneumatických mechanismů. Generátory, rotační a přímočaré motory, ventily pro řízení tlaku, proudu a prvky pro řízení směru a hrazení průtoku, principiální řešení, matematický popis, statické a dynamické charakteristiky. Akumulátory, nádrže, čističe, těsnění.8. Řízení tlaku. Zdroj tlaku, zdroj proudu, seřízení tlakového ventilu, generátory s regulací na konstantní tlak. resp. proud. Použití redukčního ventilu a multiplikátoru. Řízení tlaku v pneumatických obvodech.9. - 10.Řízení pohybové frekvence motorů. Řízení objemové (aplikace generátorů a rotačních motorů s proměnným geometrickým objemem), hydrostatický převod, primární a sekundární regulace. Řízení škrcením, umístění škrticích ventilů v obvodu, použití škrticích ventilů se stabilizací tlakového spádu. Porovnání jednotlivých způsobů řízení pohybové frekvence, charakteristiky, účinnosti, aplikace. Řízení pohybové frekvence pneumatických motorů.11. Řízení smyslu pohybu a zastavení motoru v požadované poloze při využití konvenčních rozváděcích prvků v závislosti na poloze, tlaku, časové vazbě, indexování.12.-13. Proporcionální ventily pro řízení tlaku a průtoku, proporcionální rozvaděče. Princip, proporcionální elektromagnety zdvihové a silové. Statické a dynamické charakteristiky. Použití proporcionálních ventilů v hydraulice a pneumatice.14. Princip hydraulických a elektrohydraulických servomechanismů, servoventil, zesilovač tryska-klapka.Porovnání servo- a proporcionálních ventilů, příklady aplikací.CVIČENÍ1.- 5. Hydraulické odpory lineární a nelineární, hydraulická a mechanická indukčnost,hydraulická kapacita, tuhost motorů při nesymetrickém a symetrickém řízení. Příklady.6.-10 Prvky hydraulických a pneumatických mechanismů. Použití, charakteristiky, seřízení, volba velikosti, konstrukční řešení. Katalogové listy, řezy prvků. Jednoduché obvody. Příklady.11.-14.Proporcionální prvky. Použití, charakteristiky, seřízení, volba velikosti. Návrh hydraulického a pneumatického obvodu, kriteria pro návrh. Návrh jednoduchého hydraulického a pneumatického obvodu.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní poznatky o skladbě a činnosti hydraulických a pneumatických mechanismů a zkušenosti s jejich návrhem a praktickými aplikacemi.

Literatura

Cerha, J.: Hydraulické a pneumatické mechanismy I. TU v Liberci 2006. &, &. Cerha, J.: Hydraulické a pneumatické mechanismy II. TU v Liberci 2008.

Požadavky

ZÁPOČET: Na základě absolvování nejméně 75% cvičení a úspěšného vypracování zadaných úloh a testů. ZKOUŠKA: Písemná část společná formou testu (podíl 10%), ústní část individuální (podíl 90%).

Garant

doc. Ing. Josef Cerha, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Cerha, CSc.Ing. Martin Lachman, Ph.D.doc. Ing. Josef Cerha, CSc.Ing. Martin Lachman, Ph.D.