Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy a zpracování dat (KSA / ISZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ISZ - Informační systémy a zpracování dat, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY1. Základní pojmy z teorie informace - míra informace,entropie,redundance,entita,číselník.2. Životní cyklus projektu, teoretická východiska projektování IS, druhy IS, dokumentace IS3. Strukturální analýza IS - základní pojmy a techniky popisu, definice funkce a hranic systému, analýza číselníků, konceptuální a esenciální model dat4. Strukturální model IS, diagram datových toků - popis základních komponent, slovník dat, specifikace procesu.5. Příklad strukturovaného návrhu informačního systému6. Objektová analýza IS, specifikace tříd, služeb, atributů a struktur .7. Objektově orientovaný design systému - správa dat, komunikace s uživatelem,spolupráce objektů, ošetření událostí, hardwarová a softwarová konfigurace.8. Objektově orientovaná implementace IS -implementace tříd, objektů, atributů, vztahů a služeb.9. Příklad objektově orientovaného návrhu IS.10. Automatizace tvorby informačních systémů - systémy CASE.11. Databázové systémy - základní charakteristika, identifikační klíč, přiřazení atributů, integritní omezení vztahů. Řízení datových zdrojů - entitně relační a relační model dat, normalizace dat a její význam, tříúrovňová architektura databáze.12. Operace s relacemi a základy práce s jazykem SQL.13. Distribuované databáze - definice, kategorie, systém řízení báze dat.14. Technické zabezpečení a ochrana informačních systémů.CVIČENÍ1. Integrované a vývojové prostředí DELPHI - základní údaje, návrhové okno formulářů, správce projektu.2. Objektový model a využití objektově orientovaných rysů jazyka Object Pascal při rutinním programování v DELPHI.3. Panel nástrojů komponent, práce s nabídkami.4. Vytváření a úprava formulářů, zadávání dat do formuláře.5. Tvorba dialogových oken, formuláře s více okny a úvodní obrazovky.6. Databázové komponenty v DELPHI, uživatelská úprava tabulek, vyhledávání a přidávání dat do tabulky.7. Vytváření a modifikace tabulek, datová mřížka s více záznamy. Zadání semestrální práce.8. Nastavení vlastností a počátečních hodnot datových položek, filtrování dat, použití parametrických dotazů.9. Datový slovník, zpracování databázových chyb10. Tvorba aplikací klient-server, komponenty Table a Query11. Komponenty pro tvorbu HTML - vytváření souborů, stránek a tabulek HTML, konvertování databáze do formátu HTML.12. SQL- datové typy, domény, tvorba tabulek, indexy a pohledy, výběr, vkládání, aktualizace a mazání dat13. Samostatná práce na realizaci zadaného projektu.14. Předvedení projektu vytvořeného podle zadání.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o problematice analýzy, návrhu, tvorby a implementace informačních systémů a praktickém využití vybraného databázového systému.

Literatura

CANTU, M. Delphi 4- podrobný průvodce programátora. Grada, Praha, 1999. MOLNÁR, Z. Moderní metody řízení informačních systémů. GRADA, 1992. TIETZE, P. Strukturální analýza- úvod do projektu. GRADA, 1992. JÍLKOVÁ, H., RYANT,I. Tvorba aplikací v objektovém prostředí. Grada Praha, 1994. STRAKA, M. Vývoj databázových aplikací. GRADA, 1992. KRAVAL, I. Základy objektově orientovaného programování. Computer Press, 1998.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě realizace zadaného projektu. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Ing. Jan Kolaja, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Kolaja, Ph.D.Ing. Jan Kolaja, Ph.D.