Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programovatelné logické systémy (KSA / PLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PLS - Programovatelné logické systémy, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Logické řízení - úvod, definice pojmů, logický systém, signály analogové, číslicové, binární, logické hodnoty, logické proměnné, logické operátory, logické funkce.2. PLC - princip funkce, seznámení se strukturou PLC. Představení konkrétních zařízení, pře-hled výrobců a porovnání.3. Způsoby programování automatů PLC, kontaktní diagramy, bloková schémata, klasické programování v nativním jazyku automatu. Ukázky na konkrétních PLC.4. Úvod do programování systémů TECO, představení prostředí Mosaic, příklad vytvoření nového projektu, popis menu a ikon.5. Proměnné, práce se střadačem, logické a aritmetické operace, registry, čítače, časovače6. Textové programování v prostředí Mosaic. Popis jednoduchých příkladů. Nástroje pro ladění programu.7. Grafické programování v prostředí Mosaic. Popis grafického řešení konkrétních příkladů.8. Úvod do programování systémů AMIT, představení programovacího prostředí, ukázky příkladů s řešením konkrétních jednoduchých úloh.9. Připojení modulů k řídícímu systému AMIT, vstupně výstupní moduly, komunikační moduly, sběrnice.10. Programovací techniky PLC AMIT.11. Práce se vstupy a výstupy. Způsoby připojení periferií k automatům, senzory, elektrické a pneumatické prvky.12. Úvod do programování systémů SIEMENS, představení příkladů s řešením konkrétních úloh.13. Úvod do programování systémů FESTO, představení příkladů s řešením konkrétních úloh.14. Petriho sítě, víceprocesorové systémy, princip komunikace v sítích.CVIČENÍ:1. Úvod, bezpečnost práce v laboratoři. Představení zařízení laboratoře. Stanovení požadavků na práci v semestru.2. Příklady na práci s logickými proměnnými, logické funkce, pravdivostní tabulky, minimalizace.3. Tvorba vývojových diagramů pro PLC, společné řešení jednoduchých příkladů.4. Seznámení s programovacím prostředím Mosaic pro PLC Teco. Získání základních dovedností.5. Společné řešení jednoduchých příkladů v simulátoru PLC Foxtrot v prostředí Mosaic.6. Samostatná práce, řešení zadaného problému, simulace PLC v Mosaic.7. Seznámení s PLC AMIT, zapojení a zprovoznění PLC AMIT a jeho jednoduché programování.8. Zadání samostatné semestrální práce, realizace vybraného problému na PLC AMIT.9. Zapojování PLC AMIT s příslušenstvím, oživování úlohy.10. Samostatná činnost, programování PLC AMIT.11. Samostatná činnost, programování PLC AMIT.12. Práce s úlohou s řídícím systémem Siemens, ukázky programování PLC Siemens, porovnání shod a odlišností jednotlivých řídicích systémů.13. Představení úlohy podavače s řídícím systémem FESTO, ukázky programování dílčích operací PLC FESTO.14. Prezentace semestrálních prací, hodnocení, zápočty.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v oblasti PLC, jejich využití pro konstruktérské a inženýrské práce a pro řízení strojírenské výroby.

Literatura

BAYER, J. , HANZÁLEK, Z, ŠUSTA R. Logické systémy pro řízení. ČVUT 2000. MARTINÁSKOVÁ, M., ŠMEJKAL, L. Řízení programovatelnými automaty. ČVÚT Praha 1998. anon. Učebnice a manuály Festo: www.festo.com. anon. Učebnice a manuály Siemens: www.siemens.com. anon. Učebnice a manuály Teco: www.tecomat.com.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě aktivní účasti na cvičeních, která probíhají převážně v laboratoři, a zpracování výsledků jednotlivých úloh a jejich interpretace. Zkouška - písemná a ústní

Garant

Ing. Radek Votrubec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radek Votrubec, Ph.D.Ing. Radek Votrubec, Ph.D.