Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování výrobních systémů (KSA / PVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PVS - Projektování výrobních systémů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Strukturální změny ve výrobě, moderní principy řízení podniku.2. Úvod do problematiky automatizovaných výrobních systémů - pružné výrobní systémy, automatizované dopravní systémy, nástrojové hospodářství (požadavky, hlavní znaky, technická řešení), dílenské řízení výroby, postavení člověka v automatizované výrobě.3. CAx technika v integraci - CIM/CIE (vývojové etapy, klady a zápory, moderní metody a prostředky).4. Základní etapy projektování pružných výrobních systémů.5. Využití analytických metod - matematické programování, síťová analýza, teorie zásob, teorie front a obslužných sítí.6. Počítačová simulace - princip, přínosy a náklady, zavádění počítačové simulace.7. Metodický postup zpracování simulační studie.8. Vyhodnocení a porovnávání simulačních projektů.9. Zavádění počítačové simulace.10.-14. Simulace pružného výrobního systému.Cvičení:1.-14. Procvičení odpřednášené látky.Možnosti a využití simulačních systémů Witness a simcron.Vypracování semestrální práce - případová studie: návrh výrobního systému pro vybranou součást

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti využívání podpůrných počítačových systémů i z oblasti navrhování výrobních systémů.

Literatura

MOLNÁR, Z.:. Počítačem integrovaná výroba - CIM. (skriptum), ČVUT Praha 1996. Gregor, M. a kol.:. Poznámky z přednášek a cvičení. Simulácia systémov. (Skriptum) VŠDS v Žiline, Fakulta strojnícka a elektrotechnická, 1992 Líbal, V. a kol.: Organizace a řízení výroby. SNTL/ALFA, Praha 1983 Sixta, J. - Žuková, H.: Systémové inženýrství a operační analýza, (Sbírka příkladů 1). (Skriptum) VŠST v Liberci, 1986 Odborné tuzemské a zahraniční časopisy. Manlig, F.: Simulace výrobních systémů. (učební texty) Liberec, TU v Liberci - KVS, 2001. &, &.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je vypracování semestrální práce.

Garant

doc. Dr. Ing. František Manlig

Vyučující

Ing. František Koblasa, Ph.D.doc. Dr. Ing. František ManligIng. František Koblasa, Ph.D.doc. Dr. Ing. František ManligIng. Jan Vavruška