Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové zpracování signálů (KSA / PZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PZS - Počítačové zpracování signálů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY1. Formulace počítačových modelů. Simulace spojitých systémů. Tvorba simulačních programů.2. Číslicová simulace, metody Runge - Kutta, Eulerovy, prediktory.3. Základní terminologie. Určení modelu pro determinovaný signál - skok, impulz a harmonický signál.4. Aproximace charakteristik.5. Určení modelu pro obecný vstupní signál. Určení souřadnic impulzní a přechodové charakteris­tiky.6. Určení koeficientů diferenční rovnice. Typy modelů, struktura, úprava modelů k řešení.7. Metody výpočtů off - a on - line pro LS, GLS, EM, ARMAX, ARMA.8. Test pro určení řádu modulu. Testy determinantem, invariantnost nul a pólů. Statistické testy, Studentův t - test a F - test.9. Statistické metody využívající korelační funkce pro určení impulzní charakteristiky.10. Základní me­tody pro výpočet korelačních funkcí.11. Statistické metody využívající výkonovou spektrální hustotu pro výpočet frekvenční charakteris­tiky.12. Výpočet spektrální hustoty.13. Normální a rychlá Fourierova transformace.14. Generování pseudonáhodných signálů pomocí kongruentních metod, kombinování generátorů. Lineární rekuretní generátor mod 2 (PRBS).CVIČENÍ:1. Formulace počítačových modelů. Simulace dynamické soustavy a regulátoru.2. Simulační jazyk Simulink - tvorba modelu.3.-4. Výpočty jednoduchých modelů mechanických, hydraulických a tepelných soustav.5. Generování modelů pro zadaný přenos včetně generování poruch.6.-7. Určení souřadnic impulzní charakteristiky pro dříve určená data simulací. Příprava programu pro výpočty na počítači (Pascal, C++, M-file v Matlabu).8.-9. Výpočty souřadnic off - line pro model LS.10. Porovnání simulačních výsledků a výsledků získaných různými metodami identifikace.11. Statická identifikace, význam multikolinearity, heterogesticity, korelovanosti signálů a vlivu po­ruch. Možnosti zjištění vlivů na přesnost výpočtu.12. Generování pseudonáhodných signálů. Výpočet autokorelační a vzájemné korelační funkce.13. Výpočet Fourierovy řady. Výpočet Fourierovy transformace generovaného signálu a určení korelační funkce.14. Kontrola semestrálních prací, udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v problematice počítačového zpracování signálů.

Literatura

BOBÁL,V., BÖHM,J.,PROKOP,R., FESSL,J. Praktické aspekty samočinně se nastavujících regulátorů: aplikace a implementace. VUT Brno, 1999. DUŘT, Z., OLEHLA, M., NOVÁK, V. Simulace systémů. VŠST Liberec, 1987.

Požadavky

Zápočet - je udělen na základě aktivní účasti na cvičeních a odevzdání vypracované semestrální práce. Zkouška - písemná a ústní.

Garant

prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Kolaja, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.Ing. Jan Kolaja, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.