Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět 3D digitalizace a Rapid Prototyping (KSA / RP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / RP - 3D digitalizace a Rapid Prototyping, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný obsah přednášek:1. Úvod do předmětu, pojmy, definice, přínosy, zkratky. Přehled metod rapid prototyping a jejich principy výroby modelů.2. Možnosti a odlišnosti jednotlivých metod, vhodnost použití.3. Možnosti a odlišnosti jednotlivých metod, vhodnost použití.4. Využití metod RP v dalších technologiích - rapid tooling, investment casting.5. Zvláštnosti zpracování CAD dat pro výrobu pomocí RP.6. Zásady a postupy při návrhu výroby pomocí metod RP.7. Způsoby zpracování dodávaných dat, jejich úprava. Příprava výroby, vliv různých nastavení parametrů tisku na výsledné vlastnosti modelů. Zaměřeno na technologie dostupné na katedře.8. Způsob stanovení ceny tisku a lití ve vakuu, tak jak je prováděno na katedře. Vliv nastavení parametrů tisku na výslednou cenu zakázky.9. Reverse Engineering, podstata, využití.10. Měřicí technika ve výrobních systémech.11. Třísouřadnicové měřicí stroje, typy konstrukcí. Základy odměřování, typy, přesnost.12. Měřicí sondy a doteky. Základy ručního a motorického měření.13. Principy bezkontaktního 3D měření.14. Vyhodnocování prostorových úloh měření.Stručný obsah cvičení:1. Popis formátu dat STL. Kontrola dat programem Magics a jejich úprava. Popis technologie Fused Deposition Modeling, způsob nanášení materiálu. Seznámení s programem Catalyst EX, propojení s tiskárnou a vzájemná komunikace.2. Zásady a způsoby orientace modelů v pracovním prostoru. Vytvoření dat pro stavbu modelu - CMB soubor. Prohlížení a kontrola jednotlivých řezů a drah nanášení materiálu. Vytváření sady modelů. Procvičování vytváření dat pro stavbu modelu.3. Procvičování vytváření dat v programu Catalyst EX.4. Odesílání dat na tisk. Představení zařízení Dimension a Prodigy, popis konstrukce a jednotlivých částí stroje. Spuštění stavby modelu na zařízení Dimension.5. Příprava výroby (tisku) modelů poptávaných v rámci projektu jinou skupinou studentů. Vzájemná komunikace co se od daných modelů očekává a na základě tohoto navržení nejvhodnějšího postupu výroby. Výpočet výsledné ceny výroby.6. Stavba modelů poptávaných studenty.7. Ukončení stavby. Následné operace na modelu - možnosti odstraňování podpor, povrchové úpravy atd.8. Úprava modelů postavených studenty.9. Popis technologie lití ve vakuu. Představení vakuové komory a ukázky forem a odlitků. Ukázka výroby formy. Dokončení formy, rozdělení a příprava pro lití. Ukázka odlití do formy.10. Příprava výroby forem a odlitků poptávaných v rámci projektu jinou skupinou studentů. Vzájemná komunikace co se od daných modelů očekává a na základě tohoto navržení nejvhodnějšího postupu výroby. Výpočet výsledné ceny výroby.11. Tvorba forem studenty a odlévání dílů dle poptávky.12. Tvorba forem studenty a odlévání dílů dle poptávky.13. Tisk dílů vytvořených studenty. Díly mohou sloužit studentům pro realizaci jejich projektů v jiných předmětech nebo závěrečných prací či mohou sloužit pro využití na katedře.14. Prezentace, hodnocení, zápočty.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti z oblasti Rapid Prototyping technologií, jejich možnostech a uplatněních. Prakticky si vyzkouší některé technologie.

Literatura

Gibson, I. ? Rosen, D.W. ? Stucker, B. Additive Manufacturing Technologies: Rapid Prototyping to Direct Digital Manufacturing. 2010. ISBN 978-1-4419-1119-3.Hopkinson, N. ? Hague, R. ? Dickens, P. Rapid Manufacturing: An Industrial Revolution for the Digital Age. 2006. ISBN 978-0-470-01613-8.Noorani Rafig. Rapid prototyping: principles and applications, ISBN 0-471-73001-7. Chua C.K., Leong K.F., Lim C.S. Rapid prototyping: principles and applications, 2nd Edition, ISBN 981-238-120-1. Pokorný,P. Souřadnicové měřící stroje. Skriptum TU v Liberci. Liberec 1999 ISBN 80-7083-326-2 Návody k obsluze XYZ 464 Manuál k sw. Catia V5. &, &. Grimm Todd. User s Guide to Rapid Prototyping. ISBN 0-87263-697-6.Roebuck, K. 3D Printing: High-impact Emerging Technology ? What You Need to Know: Definitions, Adoptions, Impact, Benefits, Maturity, Vendors. ISBN 978-1-743-04270-0.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních a vypracování semestrální práce. Zkouška má část ústní, která se týká studovaných témat, jejich pochopení a aplikací. Přihlíží se při ní k semestrální práci.

Garant

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.