Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšší formy automatického řízení. (KSA / VFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VFR - Vyšší formy automatického řízení., Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Analýza lineárních systémů. Frekvenční přenos.Amplitudová a frekvenční charakteristika v logaritmických souřadnicích. Využití metod opti­malizace derivační a nederivační.2. Stabilita - Nyguistovo a Michaljovovo kriterium, určení kořenů (nul, pólů). Výpočet kořenů metodou Linovou, Bairtowou, Newtonovou.3. Syntéza lineárních systémů. Optimální seřízení regulátoru. Kriterium jakosti regulace podle mi­nimálního absolutního tlumení a poměrného tlumení regulačního pochodu.4. Kriterium jakosti podle rozložení kořenů. Kriterium jakosti podle funkcionálu odchylky. Seřízení podle minima lineární a minima kvadra­tické re­gulační plochy.5. Kriteria jakosti regulace podle průběhu regulačního pochodu.6. Rozvětvené regulační obvody. Obvody s více vstupy a více výstupy. Několikaparametrová regulace.7. Nelineární regulační obvody. Základní typy nelineárních charakteristik: Stabilita nelineárních systémů.8. Statistické a pravděpodobnostní metody. Některé typy rozdělení funkcí náhodných proměnných.9. Stacionárnost a ergodičnost náhodných procesů. Korelační funkce, výkonová spektrální hus­tota.10. Statistická identifikace. Filtrace šumu.11. Impulzní regulace. Návrh číslicového regulátoru. Bloková algebra impulzních soustav.12. Vyšetřování impulzních soustav pomocí Z - transformace. Algoritmy řízení.13. Optimalizace účelové funkce. Volný extrém funkce jedné proměnné.14. Volný extrém funkce více proměnných. Určení extrému pomocí derivací funkcí a bez derivace funkce.PRACTICE1. Určení odezvy lineárních dynamických systémů a ověření dynamických vlastností pomocí měření a si­mulace na počítači.2. Uzavřený regulační obvod, oblast stability.3. Optimální seřízení regulátoru podle zvoleného kriteria.4. Seřízení PI regulátoru podle zvoleného kriteria.5. Seřízení PID regulátoru podle zvoleného kriteria.6. Porovnání výsledků optimálního seřízení regulátoru simulací na počítači.7. Rozvětvené regulační obvody. Identifikace na počítači. Simulace vlastností regulačního obvodu.8. Nelineární obvody, stabilita. Regulace dvoupolohová. Praktické cvičení pro regulaci na reálné soustavě.9. Výpočty korelačních funkcí a spektrálních hustot, Fourierova transformace.10. Identifikace pomocí korelačních funkcí a spektrálních hustot pro simulovaná data na počítači.11. Technika programování pro realizaci číslicových regulátorů.12.Návrh regulátoru a ověření jeho vlastností.13. Seřízení regulátoru podle zvoleného kriteria.14. Optimalizace účelové funkce. Vyhledávání extrému pomocí derivací a bez derivací.

Získané způsobilosti

Studenti mají znalosti týkající se problematiky automatického řízení na vyšší úrovni.

Literatura

HANUŠ,B.,OLEHLA,M.,MODRLÁK,O. Číslicová regulace technologických procesů. VUTIUM Brno, 2000. JACOBS,O.L,R. Introduction to Control Theory. Clarendon Press, Oxford, 1974. ZÍTEK,P.,PETROVÁ,R. Matematické a simulační metody. ČVUT Praha, 1996. ZÍTEK,P., VÍTEČEK,A. Návrh řízení podsystémů se zpožděními a nelinearitami. ČVUT Praha, 1994. BOBÁL,V., BÖHM,J.,PROKOP,R., FESSL,J. Praktické aspekty samočinně se nastavujících regulátorů: aplikace a implementace. VUT Brno, 1999. VÍTEČKOVÁ,M.:. Seřízení regulátorů metodou inverze dynamiky. VŠB TU Ostrava, 1998. KUTÍK, S., KOTEK, Z., STREJC, V. ŠLECHTA, J. Teorie automatického řízení. SNTL Praha, 1982. HANUŠ, B. a kol. Teorie automatického řízení I-(část 1 a 2). VŠST Liberec, 1982. HANUŠ, B. a kol. Teorie automatického řízení II. VŠST Liberec, 1985. BALÁTĚ,J. Vybrané statě z automatického řízení. VUT Brno, 1998. OLEHLA,M. a kol. Základy aplikované kybernetiky. TUL, Liberec, 1997.

Požadavky

Zápočet - je udělen na základě aktivní účasti na cvičeních a odevzdání vypracované semestrální práce. Zkouška - písemná a ústní.

Garant

prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.prof. Ing. Miroslav Olehla, CSc.