Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojové a reverzní inženýrství (KSA / VRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VRI - Vývojové a reverzní inženýrství, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Úvod do předmětu.2. Moderní přístupy v konstrukčním procesu a vývoji nových výrobků a inovaci stávajících.3. Seznámení se s moderními nástroji konstruktéra, s jejich možnostmi využití a omezeními.4. Pojmy, definice, přínosy, zkratky.5. Klasifikace různých způsobů rychlé výroby prototypů pomocí metod rapid prototyping.6. Přehled metod rapid prototyping a jejich principy výroby modelů.7. Možnosti a odlišnosti jednotlivých metod, vhodnost použití.8. Zásady a postupy při návrhu výroby pomocí metod RP.9. Zpracování CAD dat pro výrobu pomocí RP.10. Popis formátu dat STL. Kontrola dat a jejich úprava.11. Příprava výroby, vliv různých nastavení parametrů tisku na výsledné vlastnosti modelů.12. Představení 3D tiskárny Dimension sst768 a ukázka výroby.13. Představení 3D tiskárny Connex 500 a ukázka výroby.14. Využití metod RP v dalších technologiích - rapid tooling, investment casting apod.15. Výroba prototypů pomocí lití ve vakuu.16. Reverse Engineering, podstata, využití.17. Třísouřadnicové měřicí stroje, typy konstrukcí.18. Základy odměřování na SMS, typy, přesnost.19. Měřicí sondy a doteky u SMS. Základy ručního a motorického měření.20. Seznámení se s prací na zařízení SMS Berox XYZ464.21. Seznámení se s prací na zařízení MicroScribe.22. Způsoby bezkontaktní digitalizace součásti a principy bezkontaktního 3D měření.23. Metody a zařízení pro bezkontaktní měření.24. Přehled metod bezkontaktního měření pro scanování a digitalizaci povrchu součástí.25. Zpracování naměřených prostorových dat a digitálního obrazu, rovinná měření.26. Seznámení se s prací na zařízení Atos II.27. Seznámení se s prací na zařízení RevScan.28. Rezerva.CVIČENÍ:1. Zásady a způsoby orientace modelů v pracovním prostoru. Vytvoření dat pro stavbu modelu. Prohlížení a kontrola jednotlivých řezů a drah nanášení materiálu.2. Vytváření sady modelů. Procvičování vytváření dat pro stavbu modelu.3. Odesílání dat na tisk. Spuštění stavby modelu na 3D tiskárně. Stavba modelů studenty.4. Následné operace na modelu - možnosti odstraňování podpor, povrchové úpravy atd.5. Popis technologie lití ve vakuu. Představení vakuové komory a ukázky forem a odlitků. Ukázka výroby formy.6. Dokončení formy, rozdělení a příprava pro lití. Ukázka odlití do formy.7. Praktické procvičování odlévání. Dokončení odlití, úprava odlitků.8. Obsluha strojů SMS, MicroScribe, Atos II a RevScan. Příklady měřících úloh a jejich vyhodnocování.9. Způsoby zpracování naměřených prostorových dat.10. Zadání práce na Reverse Engineering. Zpracovávání práce měření na SMS Somet.11. Zpracování práce měření na MicroScribe.12. Zpracování práce měření na zařízení ATOS II.13. Zpracování práce měření na zařízení RevScan.14. Prezentace prací studentů, hodnocení.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti ze základů metod Rapid Prototyping a Reverse Engineering. Získají zkušenosti s rychlou tvorbou fyzického modelu. Seznámí se s principy a zásadami bezkontaktního měření a scanování 3D, vyhodnocování a zpracování naměřených dat v CAD programech.

Literatura

Gibson, I. - Rosen, D.W. - Stucker, B. Additive Manufacturing Technologies: Rapid Prototyping to Direct Digital Manufacturing. 2010. ISBN 978-1-4419-1119-3.Hlaváč, V.- Šonka, M. Počítačové vidění. Grada, Praha 1992. Hopkinson, N-Hague, R-Dickens, P. Rapid Manufacturing: An Industrial Revolution for the Digital Age. 2006. ISBN 978-0-470-01613-8.Rafiq Noorani. Rapid prototyping: principles and applications. 2006. ISBN 0-471-73001-7.Chua C.K., Leong K.F., Lim C.S. Rapid prototyping: principles and applications, 2nd Edition, ISBN 981-238-120-1. Pokorný, P. Souřadnicové měřící stroje. Skriptum TU v Liberci. Liberec 1999. Todd Grimm. User?s Guide to Rapid Prototyping. ISBN 0-87263-697-6.Roebuck, K. 3D Printing: High-impact Emerging Technology - What You Need to Know: Definitions, Adoptions, Impact, Benefits, Maturity, Vendors. ISBN 978-1-743-04270-0.

Požadavky

Zápočet - účast na cvičeních, zpracování semestrální práce, úspěšné napsání testu.Zkouška - písemná a ústní.V rámci předmětu pracují studenti na jednotlivých úlohách, jak tisk dílů, tak skenování zadaných předmětů, které dostanou zadány na cvičeních. Z toho vypracují prezentaci, kterou na konci semestru přednesou.

Garant

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.