Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní stroje III (KSA / VS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VS3 - Výrobní stroje III, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Vývoj a současné pojetí JÚS. Přechod na VÚS2. Rozdělení JÚS a VÚS dle uspořádání (pevný upínač, přesuvný upínač, otočný stůl, otočný buben, transferové linky, stroje speciální).3. Podmínky pro plnou automatizaci cyklu stroje (aut. doprovodných procesů)4. Spodní stavby JÚS-členění, provedení5. Polohovací a posuvové jednotky přímočaré6. Otočné stoly a otočné bubny7. Pracovní jednotky jednovřetenové a vícevřetenové.8.Operační hlavy vrtací, vyvrtávací, závitovací, frézovací9. Upínací přípravky v JÚS a VÚS - požadavky a provedení10. Přídavná zařízení pracovních jednotek a strojů11. Transferové linky a jejich specifikum12. Návrh typu a řešení JÚS (VÚS) a linek. Metodika návrhu a aut. návrh13. Ovládací systémy JÚS a linek14. Kapacitní a ekonomické výpočty v JÚS15. Přehled světových výrobců JÚCVIČENÍ:1. Doprovodné procesy obráběcího cyklu (odtřískování, výměna nástrojů, řezné kapaliny, optimalizace řez. podmínek v JÚS).2. Optimalizace z pohledu výhodnosti tvaru vznikající třísky. Utváření třísky jako nezbytná podmínka plné automatizace3. Aplikace řezných kapalin v JÚS. Druhy, zásady volby. Dvousložkový systém aplikace řezných kapalin. Odloučení řez. kap. od třísek.4. Hlavní obráběcí technologie s aplikací v JÚS. Vrtání, vyvrtávání, soustružení, frézování vyhrubování, vystružování5. Hlavní technologie-pokračování frézovací hlavy, frézy, záhlubníky (broušení nástrojů).6. Hlavní technologie ? pokračování výroba závitů v aut. cyklu JÚS.7. Upínací nástrojů,aplikace Ro, Sk, keramiky ve specielním nářadí v JÚS8. Principy upínání a upínačů v JÚS. Vyvození síly, vedení, provedení hlavních prvků.9. Hydraulické obvody v JÚS a upínačích, stavebnicovost při aplikaci v JÚS10. Tuhost při řešení JÚS - (tuhost dílčí, tuhost spojení, tuhost celková).11. Dosahovaná přesnost na JÚS, jakost povrchu. Ovlivňování (vzájemné) přesnosti dílčích operací zařazených v cyklu JÚS. Výkon JÚS ve vazbě na uspořádání - porovnání se stroji univerzálními a číslicově řízenými12. Útvarová typizace v JÚS-specifikum dle výrobců (oblast mechanická, hydraulická, elektro). Typizace vrtacích hlav13. Automatizace odvodu třísek-dopravníkové principy a vazba na systém řezných kapalin14. Zápočty

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti ze základů metod vývoje JUS, členění stavebnicových strojů na : Polohovací jednotky, Otočné stoly, Pracovní Jednotky, Nosné části, Přídavná zařízení, Ovládací systémy. Porozumí systému návrhu výrobní linky.

Literatura

Svoboda, K., Vorlíček, Z.:. Jednoúčelové stroje, automaty a průžné výrobní systémy, Výroba integrovaná počítačem (CIM). Doplňkové skriptum. Skripta ČVUT Praha, 1989. KÖNIG, V. Obráběcí stroje-jednoúčelové a stavebnicové obráběcí stroje.Skripta VŠST Liberec, 1989. KÖNIG, V.: Stav vývoje stavebnicových obráběcích strojů a vybraných světových výrobců do roku 1989. Skripta VŠST Liberec, 1990. SVOBODA, K.-VORLÍČEK, Z.: Jednoúčelové stroje,automaty a pružné výrobní systémy, Výroba integrovaná počítačem (CIM). Doplňkové skriptum. Skripta ČVUT Praha, 1989. &, &. KONIG, V.:. Stav vývoje stavebnicových obráběcích strojů a vybraných světových výrobců do roku 1989. Skripta VŠST Liberec, 1990.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je 75% účast na cvičeních, nebo kontrolní test.

Garant

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.