Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní stroje I (KSA / VSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VSI - Výrobní stroje I, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Úvod, základní definice, třídění výrobních strojů. Dělení obráběcích strojů.2. Zásady konstrukce, přesnost, tuhost, normalizace.3. Kmitání v obráběcích strojích, zdroje kmitání, trhavé pohyby.4. Pohony, kritéria volby, dělení. Elektrické, hydraulické pohony.5. Mechanismy ke změně otáček posuvů.6. Převodové mechanismy. Zásady pro jejich konstrukci7. Ložiska, zatížení, vhodnost volby, přesnost8.Vřetena, požadavky, tuhost, příklady uložení.9. Hřídele, ozubená kola řemenové a řetězové převody. Výpočty, provedení, příklady.10. Spojky a brzdy.11. Ústrojí pro přímočarý pohyb.12. Ústrojí pro přerušovaný otáčivý pohyb13. Ústrojí k ustavení, upnutí, zajištění polohy14. Vedení, typy, konstrukce, tuhost.15. Konstrukce rámů, tuhost, zpevňování, výpočty (modelová technika).16. Mazání, chlazení, ustavení strojů na základ17. Řízení a ovládání, odvod třísek.18. Přejímací zkoušky, bezpečnostní předpisy19. Nové trendy v konstrukci OS.CVIČENÍ:1. Základní výpočty strojního času, rychlosti, řezných sil, výkonu pro obrábění2. zadání příkladu výpočtu srovnávací sazby stroje3. Základní požadavky na obráběcí stroje, normalizace, tuhost, poddajnost, přesnost,kmitání4. Návrh laděného tlumiče vyvrtávací tyče5. Rozklad zatěžujících sil na rám a části stroje zjednodušeně.6. Návrh převodového systému,výpočet převodů,návrh ozubených kol,hřídelů,úchylky otáček7. Exkurze do laboratoří ? praktické ukázky8. Základy výpočtu tuhosti ložisek.9. Optimalizace uložení vřetena obráběcího stroje.10. Příklad uložení,výpočet optimální vzdálenosti podpor11. Návrh kuličkového šroubu12. Návrh pohonu posuvu.13. Exkurze do laboratoří ? praktické ukázky14. Konstrukce a výpočet kulisového mechanizmu15. Konstrukce a výpočet maltézského mechanizmu.16. Výpočty zatížení vedení OS zamezení příčení.17. Rekapitulace zhodnocení semestrálních prací, zápočty

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti z členění obráběcích strojů a jednotlivých typů, jejich vlastností a možností, požadavky na přesnost, tuhost, zatížení silami a přenos výkonu. Seznámí se s principy navrhování jednotlivých částí, vřetene, vedení, pohonu, posuvu, upínaní, rámu, ovládání, řízení, automatizace.

Literatura

BRENÍK, P.-PÍČ, J. Obráběcí stroje, konstrukce a výpočty, Technický průvodce 59 SNTL Praha 1982. KOPECKÝ, M.-HOUŠA, J.: Základy stavby výrobních strojů, Skriptum ČVUT, Praha 1986. KÖNIG, V.: Obráběcí stroje, Skriptum VŠST, Liberec 1989. TLUSTÝ,G.:Manufacturing Processes and Equipment, ISBN 0-201-49865-0, Prentice Hall, NJ.2000. &, &.

Požadavky

Max.povoleno 25%omluvené absence s náhradním zpracováním chybějící látky.K zápočtu je nezbytné zpracovat a odevzdat v termínu seminární práce, úspěšně absolvovat testy na cvičeních.

Garant

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.prof. Ing. Přemysl Pokorný, CSc.Ing. Petr Zelený, Ph.D.