Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní systémy I (KSA / VSYI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VSYI - Výrobní systémy I, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Úvod do problematiky - požadavky na moderní výrobní systémy, struktura a řády výrobních systémů2. Pružná automatizace - cíl a účel, zavedení NC/CNC-techniky3.-4. Pružné výrobní koncepce pro obrábění - CNC stroje, obráběcí centra,výrobní buňky, pružné výrobní systémy (hlavní znaky, požadavky, technická řešení).5. Automatizované dopravní systémy (hlavní znaky, požadavky, technická řešení).6. Nástrojové hospodářství (hlavní znaky, požadavky, technická řešení).7. Automatizované výrobní systémy pro tváření a svařování.8.Automatizace montáže9.-10. Automatizace povrchových úprav a nekonvenčních technologií11.-12. Dílenské řízení výroby - význam, funkce (technické, organizační a informační), komponenty (PLC/SPS, CNC, BDE, SPC, DNC, řídící počítač), přenos dat (HW rozhraní, formáty dat, protokoly přenosu).13. Postavení člověka v automatizované výrobě - motivace, samostatnost, odpovědnost, týmová práce.14. CAx technika v integraci - CIM (vývojové etapy, klady a zápory, moderní metody a prostředky).CVIČENÍ:1.-13. Procvičení a doplnění odpřednášené látky.CIM - příklady, ukázky realizovaných projektů pružné automatizace.Trendy v oboru výrobních systémů - komplexní obrábění, suché a tvrdé obrábění, vysokorychlostní obrábění, Rapid Prototyping.Vypracování semestrální práce - přednáška k zadanému tématu (cca. 10 min.).14. Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti využívání počítačových a automatizovaných systémů.

Literatura

Vytlačil,M.-Veverka,J.:. Technologie automatizovaných výrob. (skriptum) VŠST v Liberci,1990. &, &. Odborné tuzemské a zahraniční časopisy. MOLNÁR, Z.:. Počítačem integrovaná výroba - CIM. (skriptum), ČVUT Praha 1996. VLACH, B.:. Technologie obrábění na číslicově řízených strojích. SNTL Praha 1978. MANLIG, F.:. Výrobní systémy I. (učební texty) Liberec, TU v Liberci - KVS, 2000.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je vypracování semestrální práce.

Garant

doc. Dr. Ing. František Manlig

Vyučující

doc. Dr. Ing. František ManligIng. František Koblasa, Ph.D.doc. Dr. Ing. František ManligIng. Jan Vavruška