Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce a vady plastových dílů (KSP / KVPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / KVPD - Konstrukce a vady plastových dílů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A - Přednášky:1. Význam a cíl navrhování výrobků z plastů. Funkčnost a technologičnost tvaru. Ekonomie návrhu. Vzhled a vlastnosti. Vliv technologických podmínek zpracování na kvalitu výrobku. Rozměry plastových dílů, jejich tolerance.2. Aplikace CAD/CAM systémů při návrhu a pevnostní kontrole výrobků z plastů. Aplikace systému CATIA.3. Volba materiálu, zadání materiálových vlastností z databank.4. Řešení tvaru výrobků z technologického hlediska. Zásady tvarového řešení. Volba dělící roviny tloušťky stěny. Návrh a umístění otvorů, zaoblení.5. Návrh a umístění žeber, úkosů, ostrých hran. Návrh a konstrukce výstupků, prolisů, velkých ploch. Návrh závitů, písma.6. Konstrukce dílů pro speciální technologie vstřikování.7. Konstrukce dílů pro technologii, extruze, vyfukování, tvarování.8. Návrh rozebíratelných spojení. Šroubové spoje, západkové spoje, trubkové spoje.9. Návrh nerozebíratelných spojení. Nalisované spoje. Svařované a lepené spoje.10. Pevnostní kontrola výrobků pro požadovanou životnost, pevnostní hypotézy, výpočet přípustné deformace a výpočet napjatosti.11. Kluzná ložiska, zásady návrhy, technologičnost, volba materiálu. Ozubená kola, zásady návrhu a konstrukce, pevnostní výpočty.12. Zjevné vady plastových dílů, fyzikální příčiny vzniku, možnosti odstranění.13. Skryté vady plastových dílů, fyzikální příčiny vzniku, možnosti odstranění.14. Kalkulace projektu, vazba na volbu materiálu, konstrukce dílu, formy, proces a doplňkové operace.Cvičení:1. Zadání semestrální práce, vysvětlení zadání.2. Ukázky výrobků a konstrukce plastových dílů, chyby a vady návrhu.3. Aplikace plastů a konstrukce dílů v technické praxi, příklady volby materiálů, práce s databankou.4. Ukázky konstrukce dílů z plastů v CAD/CAM systémech.5. Hodnocení vlivu konstrukce plastových dílů ve vztahu k vybranému typu polymeru, kompozitu, vlivu typu plniva, ve vztahu k orientaci plniva.6. Hodnocení vlivu konstrukce plastových dílů ve vztahu k použité technologii.7. Hodnocení vlivu konstrukce plastových dílů ve vztahu ke konstrukci forem pro rozdílné technologie zpracování plastů.8. Shrnutí předchozích poznatků o konstrukci plastových dílů, test.9. Příklady projektů, montážních celků z plastů ve vztahu ke konstrukci rozebíratelných a nerozebíratelných spojů.10. FEM analýzy plastových dílů, pevnostní výpočty, příklady.11. Příklady návrhů dílů pro přenos kroutícího momentu, vazba na materiál, umístění vtoku, podmínky procesu.12. Příklady vad, praktické řešení jejich odstranění ve vztahu k materiálu, konstrukci dílů a forem, technologii, strojnímu vybavení.13. Možnosti detekce vad, ukázky polarizační mikroskopie, nedestruktivního testování.14. Příklady kalkulací projektů, odevzdání semestrální práce.

Získané způsobilosti

Schopnost konstrukce plastového dílu ve vztahu k procesu výroby

Literatura

Manuály. Manuály CAD/CAM systému CATIA, IBM, 1999. GREŠKOVIČ, F., SPIŠÁK, E., DULEBOVÁ, L., VARGA, J., FABIAN, M.:. Nástroje na spracovanie plastov. Vstrekovacie formy. SjF TU v Košiciach, 2010. MALLOY, H.:. Plastic Parts and Design, Carl Hanser Verlag, 2001. Kolektiv autorů:. Plasty pro rozvod médií a svařované konstrukce, Gas Praha, 2001. HOSCHL L:. Pružnost a pevnost ve strojírenství. SNTL Praha, 1991. KOLOUCH J.:. Strojírenské výrobky z plastů vyráběné vstřikováním, SNTL Praha, 1986. KOLOUCH J.:. Strojní součásti z plastů, SNTL Praha, 1981.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Dr. Ing. Petr Lenfeld

Vyučující

prof. Dr. Ing. Petr Lenfeldprof. Dr. Ing. Petr Lenfeld