Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Navrhování a hodnocení odlitků (KSP / NHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / NHO - Navrhování a hodnocení odlitků, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Jakost odlitků, komplexní systém řízení jakosti. Vady odlitků, klasifikace vad odlitků.2. Vady tvaru, rozměrů a hmotnosti, povrchové vady, porušení souvislosti.3. Dutiny, makroskopické vměstky a vady mikrostruktury.4. Vady makrostruktury, mikrostruktury.5. Vady chemického složení a vlastností odlitků.6. Vady odlitků ze slitin hliníku.7. Zásady správné konstrukce odlitků ze slitin železa a hliníku, technologičnost konstrukce.8. Využití výpočetní techniky při konstrukci odlitků (software SIMTEC, NOVA-Flow a NOVA-Solid).9. Metody zjišťování metalurgicko - technologických příčin vad odlitků. Kontrola jakosti formovacích směsí, analýza složení tekutého kovu, zkoušky základních mechanických vlastností.10. Kontrola jakosti formovacích směsí, technologické zkušební odlitky (zkoušky zabíhavosti a pod.).11. Defektoskopické zkoušky odlitků.12. Jakost - zabezpečení jakosti podle ISO.13. Zkoušení, certifikace, akreditace.14. Použití statistických metod při analýze procesů.Cvičení1. Dokumentace pro výrobu odlitku: technický výkres, postupový výkres, výkres odlitku.2. Tabulky přesnosti, prostředky pro řešení kvalitativních požadavků na odlitky.3. Zásady konstrukce přesných odlitků.4. Zásady konstrukce odlitků s malou hmotností.5. Zásady konstrukce s ohledem na únavu materiálu a namáhání rázy.6. Zásady konstrukce odlitků s ohledem na tuhost a namáhání tlakem.7. Technické přejímací podmínky.8. Metalografické hodnocení slitin železa.9. Hodnocení mechanických vlastností.10. Navrhování odlitků - programy NOVA-Flow a NOVA-Solid.11. Navrhování odlitků - program SIMTEC.12. Statistické hodnocení jakosti odlitků.13. Návštěva slévárny - oddělení řízení jakosti.14. Zhodnocení předmětu, informace o zkoušce, zápočet.

Získané způsobilosti

Schopnost konstrukce odlitku ve vztahu k procesu výroby

Literatura

Čech, J. Statistické řízení jakosti. VUT Brno, 1993. Čech, J. - Kristoň. Vady a kontrola odlitků, VUT Brno, 1990. &, &. Elbel, T. a kol. Vady odlitků ze slitin železa. MATECS Brno, 1992.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Ing. Iva Nová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Machuta, Ph.D.prof. Ing. Iva Nová, CSc.Ing. Jiří Machuta, Ph.D.