Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Navrhování výrobků z plastů (KSP / NVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / NVP - Navrhování výrobků z plastů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam a cíl navrhování výrobků z plastů. Funkčnost a technologičnost tvaru. Ekonomie návrhu. Vzhled a vlastnosti. Vliv technologických podmínek zpracování na kvalitu výrobku. Rozměry plastových dílů, jejich tolerance.2. Aplikace CAD/CAM systémů při návrhu a pevnostní kontrole výrobků z plastů. Úvod do použití systému CATIA.3. Zásady konstruování a kreslení v systému CATIA. Typy křivek, použití hlavních funkcí a menu, práce se skupinami, vrstvami a barvami.4. Vytváření povrchů a tvorba složitých křivek pomocí software CATIA.5. Kreslení a návrh jednoduchých výrobků pomocí systému CATIA.6. Kreslení složitých tvarů a členitých výrobků pomocí systému CATIA.7. Volba materiálu, zadání materiálových vlastností z databank.8. Řešení tvaru výrobků z technologického hlediska. Zásady tvarového řešení. Volba dělící roviny tloušťky stěny. Návrh a umístění otvorů , zaoblení.9. Návrh a umístění žeber, úkosů, ostrých hran. Návrh a konstrukce výstupků, prolisů, velkých ploch. Návrh závitů, písma.10. Návrh rozebíratelných spojení. Šroubové spoje, západkové spoje, trubkové spoje.11. Návrh nerozebíratelných spojení. Nalisované spoje. Svařované a lepené spoje.12. Pevnostní kontrola výrobků pro požadovanou životnost, pevnostní hypotézy, výpočet přípustné deformace a výpočet napjatosti.13. Kluzná ložiska, zásady návrhy, technologičnost, volba materiálu. Ozubená kola, zásady návrhu a konstrukce, pevnostní výpočty.14. Vady plastových dílů, fyzikální příčiny vzniku, možnosti odstranění.Cvičení:1. Ukázky výrobků a konstrukce plastových dílů, chyby a vady návrhu. Aplikace plastů a konstrukce dílů v technické praxi.2. Zadání semestrální práce, vysvětlení zadání.3. Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 2.4 .Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 3.5. Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 4.6. Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 5.7. Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 6.8. Vyzkoušení a procvičení přednášky č. 7.9. Shrnutí předchozích poznatků o kreslení a modelování, doplnění a příprava na modelování zadaného výrobku.10. Práce na semestrálním zadání, konzultace problémů.11. Práce na semestrálním zadání, konzultace problémů, test.12. Práce na semestrálním zadání, konzultace problémů.13. Práce na semestrálním zadání, konzultace problémů.14. Odevzdání semestrální práce.

Získané způsobilosti

Schopnost konstrukce plastového dílu ve vztahu k procesu výroby

Literatura

Manuály CAD/CAM systému CATIA, IBM, 1999. Malloy, H. Plastic Parts and Design, Carl Hanser Verlag, 2001. Kolektiv autorů. Plasty pro rozvod médií a svařované konstrukce, Gas Praha, 2001. Hoschl, L. Pružnost a pevnost ve strojírenství. SNTL Praha, 1991. Kolouch, J. Strojírenské výrobky z plastů vyráběné vstřikováním, SNTL Praha, 1986. Kolouch, J. Strojní součásti z plastů, SNTL Praha, 1981. &, &.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Dr. Ing. Petr Lenfeld

Vyučující

Ing. Aleš Ausperger, Ph.D.prof. Dr. Ing. Petr LenfeldIng. Aleš Ausperger, Ph.D.prof. Dr. Ing. Petr Lenfeld