Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nástroje pro zpracování plastů (KSP / NZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / NZP - Nástroje pro zpracování plastů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vývoj nástrojů, způsoby návrhu a konstrukce forem. Materiály používané při návrhu nástrojů, výpočet rozměrů tvarových částí. Rozdělení nástrojů.2. Způsoby výroby nástrojů včetně speciálních ( elektroerozivní obrábění, vtlačování za studena,... ). Stavebnicové systémy pro návrh nástrojů.3. Vtoková soustava, její volba a řešení. Výpočet násobnosti. Vícenásobné vtokové systémy, živé vtoky, ústí vtoku. Tepelná bilance nástroje. Temperační systémy.4. Dvoudeskové a třídeskové nástroje, nástroje s živými vtoky. Konstrukční řešení. Vyhazovací systém, stanovení sil, hlavní části.5. Vytáčecí a etážové nástroje, čelisťové formy. Principy řešení a návrhu.6. Speciální vstřikovací nástroje (nástroje pro vstřikování reaktoplastů, pro vstřik do dělící roviny a pro vstřikování strukturního polystyrenu, nástroje pro GIT, WIT, vícekomponetní a vícebarevné vstřikování, RIM, PIM, apod. ).7. Nástroje pro lisování reaktoplastů. Vícenásobné lisovací nástroje. Výpočet lisovacích sil. Zásady konstrukce lisovacích nástrojů.8. Přetlačovací nástroje. Nástroje pro jednotlaké a dvoutlaké lisy. Konstrukce tvarových jader.9. Lisovací nástroje s vyjímatelnými vložkami. Čelisťové lisovací nástroje. Nástroje pro lisování a přetlačování kaučukových směsí.10. Nástroje pro mechanické a pneumatické tvarování. Zásady konstrukce, výpočet tvarovacích sil, materiály na nástroje pro tvarování.11. Nástroje pro vyfukování z parizonu a z předlisku. Odvzdušňovací systém, volba materiálu nástroje, zásady konstrukce. Vztah pohybu stroj - nástroj.12. Řešení svařovacích a dosedacích ploch. Odtrhavací čelisti. Tvarování hrdla. Vyfukování pomocí jehly.13. Nástroje pro ostatní technologie. Licí formy, zpevňovací formy, máčecí formy.14. Upínání nástrojů na stroj, rychloupínače. Počítačový návrh nástrojů.Cvičení:1. Zadání semestrální práce, vysvětlení zadání.2. Ukázky stavebnicových systémů a jejich katalogů ( fa HASCO, fa EOC ), systém RAFO.3. Výpočet násobnosti formy, ukázka vtokových soustav. Volba typu vtoku podle tvaru výrobku a konstrukce formy.4. Ukázky navržených dvoudeskových a třídeskových nástrojů. Zásady konstruování a kreslení sestav nástrojů.5. Ukázky výkresů forem s živými vtoky. Výpočet vyhazovacích sil.6. Ukázky sestav čelisťových, vytáčecích a etážových nástrojů. Speciální vstřikovací nástroje.7. Konkrétní návrhy lisovacích forem. Zásady konstruování forem. Výpočet lisovacích sil.8. Ukázky výkresů přetlačovacích nástrojů.9. Praktické ukázky konkrétních nástrojů v dílnách katedry. Vyhazovací systémy, vtoky, řešení kotevních a upínacích desek.10. Ukázka nástrojů pro tvarování. Zápočtový test.11. Ukázky sestav vyfukovacích nástrojů.12. Systémy upínání. Rozměry stroje pro upínání, praktické ukázky v dílně KSP.13. Počítačový návrh forem pomocí systému STRIMFLOW. Výsledky analýz.14. Odevzdání semestrální práce. Zápočet.

Získané způsobilosti

Schopnost konstrukce nástrojů pro zpracování plastů

Literatura

Kolektiv autorů. Injection Moulds, VDI-Verlag, 1980. Gastrow, H. Injection Moulds, 130 Proven design, hanser, 2002. Stoeckhert, K. Mold-Making Handbook, Carl Hanser Verlag, 1998. Šafařík, M. Nástroje pro tváření kovů a plastů - cvičení /skripta/ VŠST Liberec, 1991. Šafařík, M. Nástroje pro tváření kovů a plastů I. /skripta / VŠST Liberec, 1987. &, &. Hendrych, J. a kol. Standartizace rámů a součástí forem pro vstřikování termoplastů, SNTL Praha, 1986.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Dr. Ing. Petr Lenfeld

Vyučující

prof. Dr. Ing. Petr Lenfeldprof. Dr. Ing. Petr Lenfeld