Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slévárenské formy (KSP / SLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / SLF - Slévárenské formy, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Charakteristika a rozdělení slévárenských forem (kovové, keramické, pískové); pojivové systémy I., II., a III. generace. Namáhání forem (mechanické, chemické, tepelné). Tepelně-fyzikální vlastnosti slévárenských forem.2. Netrvalé formy; složky netrvalých forem (ostřivo, pojivo, přísady, vody). Druhy ostřiv a pojiv. Regenerace formovacích směsí.3. Podstata pojivových systémů I. generace; bobtnání bentonitů. Pojivové systémy II. generace: - olejová pojiva; - pryskyřičná pojiva (fenolformaldehydové, furanové, polyuretanové, aldehydové); - pojivový systém vodní sklo - CO2 (CT směsi).4. Pojivové systémy III. generace (magnetická metoda, vakuová metoda, zmrazování), regenerace form. směsí.5. Interakce odlitku a pískové slévárenské formy (reakce formy s roztaveným kovem, reakce formy se ztuhlou kůrou povrchu odlitku, reakce formy a odlitku v okamžiku jeho ztuhnutí, reakce formy se ztuhlým odlitkem v období jeho chladnutí.6. Plynový režim pískových forem a jeho důsledky. Tepelné poměry v pískových formách.7. Principy konstrukce kokil, hlavní části, chlazení a odvzdušňování kokil. Nástřiky a nátěry kokil.8. Formy pro tlakové lití vysokotlaké, nízkotlaké (formy pro stroje se svislou a horizontální studenou licí komorou). Formy pro nízkotlaké a odstředivé lití.9. Teplotní a tepelné poměry v kovových slévárenských formách, vznik pnutí, životnost forem.10. Materiály kovových slévárenských forem; typy ocelí a litin; tepelná únava litin (primární a sekundární růst litin).11. Netradiční způsoby výroby forem - bezrámové formování (zařízení DISAMATIC a UNIVERSAL).12. Nové způsoby formování (vysokými měrnými tlaky, explozívní zhušťování, způsob AIR-PRES, způsob VACUPRES, V-proces, metody HWS).13. Moderní směry v technické přípravě odlitků a výrobě modelového zařízení a konstrukce slévárenských forem. CAD/CAM systémy.14. Důsledky výroby slévárenských forem na životní prostředí; škodliviny ve formovacích a jádrových směsích; škodliviny prostřednictvím odpadových vod; emisní odpady.Cvičení1. Úvodní seminární cvičení - bezpečnostní pokyny pro práci v laboratořích a slévárenských provozech. Metodika sítového rozboru, vyplavitelné látky, čs. ostřiva a jejich charakteristika.2. Sítový rozbor 2 až 3 typů ostřiv včetně zhodnocení tvaru zrn.3. Příprava a zkoušení bentonitových formovacích směsí (pevnost, prodyšnost, tvrdost, vlhkost).4. Výpočet tepelně-fyzikálních veličin formovacích látek.5. Příprava a zkoušení směsí na bázi vodního skla (CT a CT vazná).6. Rozpadavost směsí s vodním sklem, zbytková pevnost.7. Zkoušky plynatosti směsí.8. Zkoušky směsí na odolnost proti vzniku zálupů.9. Teplotní poměry v pískové formě.10. Vlastnosti kovových forem (struktura, tepelně-fyzikální vlastnosti).11. Teplotní poměry v kovové formě.12. Výroba modelů, jaderníků a kovových forem.13. Modelování na počítači (metoda SIMTEC, příp. Nova Flow, Nova Solid).14.Závěr. Informace o zkoušce. Zápočty.

Získané způsobilosti

Realizace návrhů slévárenských forem

Literatura

Nová, I. Tepelné procesy ve slévárenských formách. skripta TU v Liberci, 2002. Jelínek, P. Disperzní soustavy slévárenských formovacích směsí - ostřiva - Ostrava, 2000. Havlíček, F. Kapitoly z teplofyziky odlitku a formy. Skripta VŠB Ostrava, 1970. Vetiška, A. a kol. Teoretické základy slévárenské technologie. 2.vyd., Praha, 1974. &, &. Nová, I. Teorie slévání I, II. Skripta TU v Liberci, 2007.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Ing. Iva Nová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Iva Nová, CSc.Ing. Iva Nováková, Ph.D.Ing. Iva Nováková, Ph.D.