Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metody svařování a pájení (KSP / SMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / SMS - Speciální metody svařování a pájení, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současný stav, vývojové trendy a perspektivy metod svařování a pájení. Vymezení pojmu "speciální metody" svařování a pájení.2. Nové metody a technologické postupy u konvenčních metod svařování a navařování.3. Svařování tlakem za studena.4. Svařování výbuchové.5. Svařování difúzní.6. Svařování třecí, ultrazvukové a vysokofrekvenční.7. Svařování laserem a elektronovým paprskem.8. Svařování plazmové a mikroplazmové.9. Svařování elektrostruskové a elektroplynové.10. Nové metody a technologické postupy termických nástřiků.11. Nové metody a technologické postupy navařování.12. Metody tzv. mikrosvařování.13.a 14. Speciální metody pájení.Cvičení:1. Informace o cvičení. Opakování základních poznatků o svařovacích procesech.2. Kvalita svarů. Kriteria hodnocení kvality a metodické postupy pro jejich stanovení.3. Impulzní svařování. Vliv parametrů impulzního svařování na kvalitu svaru.4. Svařitelné vysokopevnostní oceli. Struktura, vlastnosti, použití.5. Stanovení teplotního režimu při svařování obtížně svařitelných materiálů.6. Technologické postupy svařování neželezných kovů. Vliv teplotního režimu na strukturu a vlastnosti TOP.7. Metalografický rozbor vybraných svarových spojů zhotovených speciálními metodami svařování.8. Samostatná práce v metalografické laboratoři. Metalografický rozbor vybraného metalografického vzorku svaru.9. Využití moderních laboratorních metod v metalografii.10. Technologické postupy renovace strojních součástí navařováním. Volba metody navařování, určení vhodného přídavného materiálu a teplotního režimu při navařování.11. Struktura a vlastnosti termických nástřiků.12. Kontrolní test. Rozbor testu.13. Vliv vybraných parametrů na vlastnosti pájených spojů.14. Metodické pokyny ke zkoušce. Zápočty.

Získané způsobilosti

Aplikace poznatků speciálních metod svařování a pájení ve výrobě

Literatura

Pilous, V. - Václav, J. Nové metalurgické postupy svařování ocelí. Praha 1985. Kuncipál, J.- Pilous, V. - Dunovský, J. Nové technologie ve svařování. Praha 1984. &, &. Ruža, V. Pájení. Praha 1978. Turňa, M. Špeciálne metody zvárania. Bratislava 1989. Blaščík, F. a kol. Technológia tvárnenia, zlievárenstva a zvárania. Bratislava 1988. Kuncipál, J. a kol. Teorie svařování. Praha 1986. Ambrož, O. - Kašpar, J. Žárové nástřiky a jejich průmyslové využití. Praha 1990.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

doc. Ing. Heinz Neumann, CSc.

Vyučující

Ing. Jaromír Moravec, Ph.D.doc. Ing. Heinz Neumann, CSc.Ing. Jaromír Moravec, Ph.D.doc. Ing. Heinz Neumann, CSc.