Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slévárenské slitiny a netradiční tech. (KSP / SSNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / SSNT - Slévárenské slitiny a netradiční tech., Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Termodynamické zákonitosti fyzikálně-chemických dějů (zákony plynů, tepelné kapacity látek, termodynamické stavové fce).2. Termodynamické základy tavícího procesu (chemická rovnováha, fyzikálně-chemické reakce, oxidace, desoxidace, redukce).3. Termodynamika reakcí oxidů (Ellinghamův diagram), chemická redukce kovů (karbotermie a metalotermie), Boudouardova reakce, redukce kovů uhlíkem.4. Metalurgické základy očkování a modifikace litin a způsoby jejich používání.5. Metalurgie litin s lupínkovým grafitem. Tavení v kuplovnách - (pochody spalování a redukční pásma kuplovny, výkon kuplovny a způsoby jeho řízení, síra v litině při tavení), elektrických pecích, duplex, úpravy tekuté litiny, udržování teploty. 6. Metalurgie litiny s kuličkovým grafitem (tvárné litiny), izotermicky kalená LKG. Litina s červíkovitým grafitem (odsiřování, modifikace, grafitizační očkování).7. Strukturní diagramy litin.8. Metalurgie ocelí (uhlíkové, legované, vysoce legované), způsoby tavení, snižování škodlivých prvků a metody legování.9. Metalurgie slitin hliníku, způsoby očkování, modifikace, rafinace a odplyňování.10. Plyny v kovech, odplyňování a kontrola stavu tavenin z hlediska naplynění.11. Metalurgie slitin zinku.12. Metalurgie slitin hořčíku.13. Metalurgie slitin mědi.14. Základy metalurgie ve vakuu.Cvičení1. Úvodní seminární cvičení - bezpečnostní pokyny pro práci v laboratořích a chování ve slévárenských provozech, zejména při práci s roztavenými kovy, základní výpočty termodynamických veličin v aplikaci na metalurgické procesy.2. Výpočet termodynamických veličin chemických reakcí.3. Ellinghamův diagram oxidů kovů, metalotermie a karbotermie, podmínky redukce oxidů.4. Tavení litin v kuplovně - princip výpočtu vsázky.5. Význam prvků v litinách a hodnotící kriteria litin (CE, Se atd.). Výpočet mechanických vlastností.6. Metalografické hodnocení struktur litin dle ČSN.7. Exkurze do slévárny litiny.8. Slitiny hliníku využívané v praxi. Metody hodnocení kvality taveniny.9. Exkurze do slévárny hliníku.10. Metalurgie slitin hliníku pro gravitační lití a jejich metody lití.11. Metalurgie slitin hliníku pro tlakové lití.12. Slitiny hořčíku a zinku využívané ve slévárenské praxi a metody jejich zpracování.13. Progresivní metody výroby dílů v polotuhém stavu.14. Opakování probrané látky a udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Řízení metalurgických procesů

Literatura

KALOUSEK, J. aj. Fyzikální chemie metalurgických procesů. Skripta VŠST, Liberec, 1990. ROUČKA, J. Metalurgie litin, Skripta VUT Brno, 2002. ROUČKA, J. Metalurgie neželezných slitin, Skripta VUT Brno, 2004. NOVÁ, I. Teorie slévání II, Skripta TU v Liberci, 2006.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

prof. Ing. Iva Nová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Iva Nová, CSc.Ing. Iva Nováková, Ph.D.