Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvářecí stroje (KSP / TS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / TS - Tvářecí stroje, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky předmětu, rozdělení tváření strojů (TS), volba TS pro danou technologii, rozměrové pracovní parametry, tuhost lisu.2. Hydraulické lisy, buchary, principy těchto TS, pravidla jejich použití, kontrola z hlediska jejich přetížení, princip pohonu a jednotlivé agregáty, výpočet velikosti TS prodané technologie.3. Mechanické lisy. Klikové a excentrické lisy, stojany, hřídele, berany, spojky, brzdy, pojistky proti přetížení. Kolenové lisy.4. Lisy postupové, kovací, hlubkotažné, ohraňovací vřetenové. Volba lisu pro zápustkové kování. Vodorovné kovací stroje.5. Speciální TS a jejich zvláštnosti. Rychloběžné lisy (fa Bruderer), kolenové lisy (fa Gräbner), lisy pro přesné stříhání (fa Feintool), speciální tvářecí centra (fa Baltec), vystřikovací automaty (fa Trumph), hydraulické lisy (fa Dieffenbacher).6. Exkurze do strojírenského podniku s moderními TS.7. Promítání výukových filmů o TS v návaznosti na 5. přednášku.8. Rozdělení strojů a zařízení pro zpracování plastů. Stroje pro přípravné zpracování plastů (granulační zařízení, hnětiče,míchače, tabletovací lisy, mlýny, sušičky)9. Válcovací stroje, pohony a zastavování, odvíjecí a navíjecí ústrojí. Sušící a chladící válcovací stroje. Upínání nástrojů, rychloupínání.10. Vstřikovací stroje pro termoplasty, jejich konstrukce ( rám, vstřikovací a plastikační jednotka, trysky, pohon, uzavírací ústrojí a regulace ). Vstřikovací stroje na reaktoplasty a kaučuky.11. Vytlačovací stroje, principy konstrukce, jednotlivé části vytlačovacích strojů. Vytlačovací hlavy.12. Lisy pro zpracování reaktoplastů. Mechanické, hydraulické, bubnové a rotační lisy. Principy konstrukce, pohony a ovládání.13. Tvarovací stroje, mechanické a pneumatické tvarování. Principy, výpočet tlakových zásobníků. Vyfukovací stroje pro vyfukování z parizonu, z předlisku.14. Natírací, impregnační, laminační, dezénovací, tiskací a sametovací stroje. Principy, volba stroje pro danou technologii.Cvičení :1. Praktické výpočty pro stanovení vhodného TS (síla, energie, ...), praktické výpočty na bázi teorie tváření, určující silové nároky TS.2. Malá mechanizace a automatizace pro TS, výukové filmy.3. Doplnění učiva a jeho procvičení z prvních třech přednášek.4. Detailní rozbor a funkce lisu LU-160.5. Praktické ukázky v dílně KPT-TS : lisy klikové, excentrické, hydraulické, buchary a jejich praktická funkce.6. Exkurze.7. Výukové filmy, konzultace, speciální tvářecí stroje ( pro testování tvářitelnosti tenkých plechů ).8. Výukové filmy strojů na zpracování plastů, ukázky typických výrobků.9. Konstrukce, funkce a rozbor vstřikovacího lisu10. Praktické ukázky v dílně KPT : vstřikovací stroje, lisovací stroj, nožový mlýn, tvarovací stroj.11. Přednáška výrobce vstřikovacích strojů, zápočtový test.12. Exkurze13. Odevzdání semestrální práce, její hodnocení.14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Orientace v oblasti tvářecích strojů

Literatura

Tomis, F. - Rulík, F. Gumárenské a plastikářské stroje II. (skripta), FT Zlín, Praha 1981. Rudolf, B. Stroje na zpracování plastických hmot (skripta), ČVUT Praha 1974. Kováč, A. - Rudolf, B. Tvárniace stroje. ALFA Bratislava, 1989. Hýsek, R. Tvářecí stroje, SNTL Praha, 1880. Rudolf, B. - Kopecký, M. a kol. Tvářecí stroje. Základy stavby a využití SNTL Praha, 1985. Novotný, K. Výrobní stroje, Část I - tváření. VUT Brno, 1987. &, &.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu: dle pokynů vyučujícího- aktivní účast na cvičení- úspěšné absolvování zápočtových testů- úspěšné odevzdání semestrálních pracíPodmínky pro získání zkoušky:- platný zápočet- znalosti z předchozího studia teoretického základu- znalosti v oblastech vyučovaného předmětu dle sylabu

Garant

Ing. Aleš Ausperger, Ph.D.Ing. Pavel Doubek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš Ausperger, Ph.D.Ing. Pavel Doubek, Ph.D.Ing. Aleš Ausperger, Ph.D.Ing. Pavel Doubek, Ph.D.