Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní a manipulační systémy (KSR / DMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / DMS - Dopravní a manipulační systémy, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy. Doprava a manipulace v linkách. Vlastnosti dopravovaných materiálů. Klasifikace dopravních a manipulačních systémů. Pohony manipulačních zařízení.2. Rozbor a projektování manipulačních procesů. Organizace a řízení skladovacích procesů.3. Skluzy. Pásové dopravníky - konstrukce a výpočet. Příslušenství pásových dopravníků. Speciální pásové dopravníky.4. Článkové, podvěsné, řetězové a šnekové dopravníky.5. Vibrační a impulsní dopravníky. Dopravníky s mikrovrhem. Pohyblivé dopravní žlaby. Třasadla.6. Válečkové a kladičkové tratě.7. Doprava sypkých hmot v pomocném médiu (pneumatické a hydraulické systémy).8. Periferní zařízení pro zachycení a orientaci objektů.9. Zdvihací stroje.10. Výpočet ocelových konstrukcí. Pevnostní výpočty s využitím metody konečných prvků.11. Výpočet tenkostěnných profilů - stabilita (vzpěr a klopení).12. Dimenzování a výpočty silových prvků, elektromotorů a brzd.13. Automaticky naváděné vozidlové systémy. Klasifikace AGV.14. Senzorika v dopravních a manipulačních systémech. Prostředky bezdrátové komunikace a navá-dění.Cvičení:Návrh, konstrukce a výpočet manipulačního zařízení dle individuálního zadání semestrální práce se zaměřením na příslušný studijní obor.1. Zadání semestrální práce.2. - 4. Alternativní návrh konstrukce manipulačního zařízení.5. - 7. Dimenzování pohonu, základní konstrukční výpočty.8. - 13. Zpracování technické dokumentace na úrovni sestavných výkresů a počítačových 3D modelů.14. Obhajoba práce, hodnocení a zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem je seznámit studenty s dopravními a manipulačními systémy při operační a mezioperační dopravě s ohledem na tok materiálu linkami - zdvihací zařízení, dopravníky, válečkové tratě, hydraulická a pneumatická doprava, senzorika. Automatizace skladového hospodářství. Náplň cvičení je individuální.

Literatura

STEHLÍK, J. Dopravníky, Skripta, TUL, 2004. Horák, M. Dynamická manipulace s plochým sklem. Liberec: TU v Liberci 2008, 166 s., ISBN 978-80-7372-425-2. Tolnay, M. Medzioperačná doprava a skladovanie vo výrobných systémoch. Bratislava: STU v Bratislave, 2008, 124 s., ISBN 978-80-89313-40-2. Mrázik, A., Škaloud, M., Tocháček, M. Navrhování ocelových konstrukcí podle teorie plasticity. SNTL Praha. 1980. 408 s. STEHLÍK, J. Zdvihací stroje, Skripta, TUL, 2007.

Požadavky

Zápočet se získá po obhajobě semestrální práce a její hodnocení se promítne do výsledné klasifikace při ústní zkoušce. Předpokladem je účast na cvičeních.

Garant

Ing. Marcel Horák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcel Horák, Ph.D.Ing. Michal Starý, Ph.D.Ing. Marcel Horák, Ph.D.Ing. Michal Starý, Ph.D.