Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Efektory průmyslových a servisních robot (KSR / EFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / EFR - Efektory průmyslových a servisních robot, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod -Charakteristika a rozdělení efektorů;2. Pasivní úchopné hlavice;3. Aktivní mechanické úchopné hlavice;4. Metodika výpočtu úchopných sil aktivních mechanických chapadel;5. Přehled typů a parametry aktivních podtlakových úchopných hlavic;6. Metodika výpočtu aktivních podtlakových úchopných hlavic;7. Pneumatické a elektrické pohony chapadel, vakuové obvody;8. Konstrukční řešení a dimenzování úchopných hlavic;9. Speciální, adaptivní a antropomorfní úchopné hlavice;10. Systémy automatické výměny efektorů;11. Výběr z chapadel nabídky renomovaných firem, příslušenství efektorů;12. Efektory pro technologické aplikačního užití průmyslových robotů;13. Trendy vývoje efektorů robotů, nové fyzikální principy a materiály;14. Technologické nástavby servisních robotů.Cvičení:1. Úvod - přehled a charakteristika úchopných hlavic;2. Výpočty úchopných sil pasivních úchopných hlavic;3. Experimentální ověřování stability uchopení kombinovanou pasivní schopnou hlavicí;4. Vliv tvaru úchopných prvků na strukturu a stabilitu uchopení;5. Příklady výpočtu úchopných sil aktivních mechanických chapadel při obecném směru zatěžování, stanovení bezpečnosti uchopení;6. Aktivní podtlakové úchopné hlavice - přehled typů, materiálů a technických podmínek;7. Výpočet aktivních podtlakových úchopných hlavic, vakuové obvody;8. Konstrukční řešení a dimenzování úchopných hlavic, zadání semestrální práce;9. Výběr z chapadel nabídky renomovaných firem, příslušenství efektorů;10. Bezpečnostní pneumatické a elektrické pohony,11. Technologické efektory pro průmyslové roboty, svařovací efektory pro MIG a TIG svařování - laboratoř;12. Systémy automatické výměny efektorů - laboratoř;13. Obhajoba semestrálních prací14. Laboratorní testy nových fyzikálních principů a speciální materiály pro energeticky úsporné úchopné hlavice. Zápočet

Získané způsobilosti

Student získá přehled z oblasti aktivní mechanické úchopné hlavice, podtlakové úchopné hlavice, speciální a adaptivní úchopné hlavice, dimenzování a výpočet úchopných sil, trendy vývoje efektorů robotů se zaměřením na užití nových materiálů a fyzikálních principů.

Literatura

Horák, M. Dynamická manipulace s plochým sklem. Liberec: TU v Liberci 2008, 166 s., ISBN 978-80-7372-425-2. HESSE, S. Grippers and their applications. Esslingen: FESTO AG &Co. KG, 2004, 115 s. NOVOTNÝ, F. Chapadla pro roboty a automatickou manipulaci. [skripta na CD ROM] Liberec: TU v Liberci, 2009, 75 s. PALKO, A., SMRČEK, J. Robotika - Koncové efektory pro priemyselné a servisné roboty. Košice: TU v Košiciach, 2004, 274 s. ISBN 80-8073-218-3.

Požadavky

Zápočet - kontrolní testy, semestrální práce.Zkouška - písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.