Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrukce prům. a servisních robotů (KSR / KR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / KR - Kontrukce prům. a servisních robotů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Skladba průmyslových a servisních robotů;2. Uspořádání kinematického řetězce PR;3. Dynamické aspekty plánování trajektorie manipulační úlohy;4. Metodika dimenzování pohonů pro dané uspořádání kinematického řetězce;5. Výpočty uložení a dimenzování vybraných mechanických uzlů s užitím MKP;6. Modulární konstrukce účelových robotů a manipulátorů se servořízením;7. Přehled a rozdělení servisních robotů;8. Programování robotů on - line a off - line metodou;9. Senzorika robotů;10. Typy řízení robotů a komunikace s periferním zařízením;11. Koncepční přístupy k řešení mobilních platforem servisních robotů;12. Funkční nástavby servisních robotů;13. Užití simulačních SW pro projektování a konstrukci robotizovaných technologických pracovišť (RTP);14. Pracovní prostory a bezpečnost provozu RTP.Cvičení1. Strukturální schémata průmyslových robotů;2. Prostorové soustavy s větším počtem stupňů volnosti3. Prostorové kinematické řetězce PR - uspořádání z hlediska dynamických vlastností;4. Příklady plánování trajektorie manipulační úlohy - energetická optimalizace;5. Příklady dimenzován pohonů pro zadané uspořádání řetězce a kinematické parametry;6. Výpočty uložení a dimenzování rotačních a translačních pohybových jednotek;7. Modelování vybraných mechanických uzlů s užitím MKP;8. Příklady modulární konstrukce účelových robotů;9. Zadání semestrální práce - užití simulačního SW pro projektování a konstrukci robotizovaných technologických pracovišť (RTP);10. Programování robotů;11. Ukázky programování a vazby na periferní zařízení RTP; Senzorika robotů;12. Koncepční přístupy k řešení lokomoce servisních robotů - kráčející, kolové a pásové systémy;13. Obhajoba semestrální práce;14. Funkční nástavby servisních robotů;

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z hlediska konstrukce účelových robotů a manipulátorů s akcentem na konstrukci pohybových jednotek se servořízením, dimenzování pohonů a vybraných mechanických uzlů s užitím MKP, senzoriky robotů a typy řízení robotů, programování robotů, kontrukce a projektování robotizovaných technologických pracovišť.

Literatura

MANN, S. et all. Designer s Handbook. Meinerzhagen: Harmonic drive AG, 2005, 131 s. Kárník, L., Knoflíček, R., Novák, J. Mobilní roboty. [1. vyd.] Vyd. Márfy, Opava: 2000. 212 s. ISBN 80-902746-2-5. Novotný, F. Pohybové jednotky a moduly ve stavbě PR. [skripta na CD ROM] Liberec: TU v Liberci, 2007, 57 s. Smrček J., Kárník, L. Robotika - Servisné roboty. Navrhovanie, konštrukcia, řešenia. Edícia ved. a odb. literatury. Košice: TU v Košiciach, 2008. 354 s. ISBN 80-7165-713-2. Skařupa, J. Mostýn V. Teorie průmyslových robotů. Košice: TU v Košiciach, 2000, 146 s. ISBN 80-88922-35-6. NOVOTNÝ, F. Základy robotiky. Základy mechaniky manipulačních zařízení. [skripta na CD ROM] Libe-rec: TU v Liberci, 2006, 55 s.

Požadavky

Zápočet - kontrolní testy, semestrální práce.Zkouška - písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.