Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody systematické kreativity (KSR / MSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / MSK - Metody systematické kreativity, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Úvod do problematiky systematické kreativity.Konvenční metody pro řešení problémůZákony rozvoje technických systémů v metodě TRIZ.Základní pojmy a informační fond řešitelské strategie TRIZ.Operátory překonávání psychických barier.Části metodického postupu řešitelské strategie TRIZ.Hodnotová analýza.Komponentní, strukturní a funkční analýza.Funkčně-ideální modelování, zjednodušování.Prognózování vývoje techniky a uplatnění řešitelské strategie ve výzkumu a vývoji.Zjednodušování a rozvoj technických systémů.Alternativní technické systémy.IM Software pro řešení inovačních zadání.Strategie praktického řešení technických systémů.

Získané způsobilosti

Příprava pro tvůrčí řešení technických problémů, které vznikají v praxi nebo vyplývají z vědeckovýzkumné činnosti. Předmět představuje syntézu znalostí z předmětů základního studia a jejich praktické použití na základě znalostí metodiky tvůrčí práce.

Literatura

Altšuller, G S. Co na to vynálezce (překlad B. Bušov), KEY Publishing, Brno, 2008. Mann, D. Hands-on Systematic Innovation on Demand: New Product Developmnet Using TRIZ. 2005. Jirman, P., Hentschel, F. Inovative Methods for Designing of Technical Systems. Skripta TUL, 2010. Mašín, I., Jirman, P. Metody systematické kreativity. Skripta TUL, 2012. Jirman, P. Rozpory v rozvoji sklářských strojů. In: Sborník XII. mezinárodní konference sklařské stroje, Liberec 2006. Salamatov, Y. TRIZ: The right Solution at the Right Time: A Guide to Innovative Problem Solving, 1999, The Netherlands. Jirman, P. Tvorba a řešení inovačních zadání. In: Časopis Inovační podnikání a transfer technologií, praha, č. 3, 2007.

Požadavky

Účast na přednáškách (75 %), semestrální práce.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel JirmanIng. Petr Lepšík, Ph.D.doc. Dr. Ing. Ivan Mašín