Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody technické tvůrčí práce (KSR / MTTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / MTTP - Metody technické tvůrčí práce, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Základy psychologie a metodiky tvořivosti.2. Metody tvůrčího myšlení a jejich vývoj.3. Zákony rozvoje technických systémů v metodě TRIZ.4. Základní pojmy a informační fond řešitelské strategie TRIZ.5. Operátory překonávání psychických bariér.6. Části metodického postupu řešitelské strategie TRIZ.7. Hodnotová analýza HA.8. Komponentní, strukturní a funkční analýza.9. Funkčně-ideální modelování, zjednodušování v metodě TRIZ.10. Prognózování vývoje techniky a uplatnění řešitelské strategie ve výzkumu a vývoji.11. Zjednodušování a rozvoj technických systémů v TRIZ.12. Doplňování technických systémů.13. IML Software pro řešení inovačních zadání.14. Strategie praktického řešení technických problémů.Cvičení:1. Příklady bariér tvořivého myšlení a jejich překonávání.2. Řešení úloh jednoduchými metodami tvůrčího myšlení.3. Příklady zákonů rozvoje konkrétních strojů pomocí metody TRIZ.Test řešení jednoduchých úloh.4. Cvičení použití operátorů.5. Zadání řešení konkrétního problému.6. Cvičná řešení příkladů pomocí metodického postupu TRIZ.7. Pokusy o rozbor a řešení složitějších problémů praxe.8. Příklady rozborů komponentní, strukturní a funkční analýzy.9. Příklady na zjednodušování pomocí metody TRIZ10. Konzultace řešení zadaného problému.11. Příklady rozvoje technických systémů na základě TRIZ.12. Příklady alternativních technických systémů.13. Použití IML Software.14. Odevzdání a hodnocení řešení zadaného problému.

Získané způsobilosti

Příprava pro tvůrčí řešení technických problémů, které vznikají v praxi nebo vyplývají z vědeckovýzkumné činnosti. Předmět představuje syntézu znalostí z předmětů základního studia a jejich praktické použití na základě znalostí metodiky tvůrčí práce.

Literatura

POKORNÝ, J. - RYCHTNÍK, V. Hodnotová analýza. Skripta, ČVUT Praha 1989. JIRMAN, P. - PRÁŠIL, L. K problematice tvůrčího konstruování. In: Sb. XXX. konference kateder částí a mechanismů strojů. Liberec VŠST 1989. ANDREJSEK, K. - BENEŠ, J. Metody řešení technických problémů. SNTL Praha 1984. JIROUŠ, F. Teorie konstruování. Skripta, ČVUT Praha 1982. BUŠOV, B. - JIRMAN, P. - DOSTÁL, V. Tvorba a řešení inovačních zadání. Skripta. INDUS Brno 1996. &, &.

Požadavky

Obhájení semestrální práce. Pro získání zápočtu je nutné absolvovat praktická cvičení v plném rozsahu, zpracovat a odevzdat samostatnou písemnou práci (včetně prezentace výsledků) a úspěšně absolvovat kontrolní písemný test.Úspěšné absolvování předmětu předpokládá vykonání zkoušky, která je ústní (2 témata).

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel JirmanIng. Pavel Jirman