Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Robotika (KSR / ROB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / ROB - Robotika, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod - rozdělení a charakteristika robotů2. Základní typy robotů, pracovní prostory3. Kinematika robotů - transformace souřadnic4. Dynamika robotů - vlastní pohybové rovnice5. Pohony robotů - dimenzování elektropohonů6. Konstrukce speciálních převodů v pohonech robotů7. Konstrukce pohybových jednotek robotů s akcentem na možné úspory energií8. Konstrukce a výpočty efektorů robotů9. Řízení a programování robotů10. Senzorika robotů11. Layout RTP a FMS, systémy mezioperační manipulace12. Projektování RTP s průmyslovými roboty13. Charakteristické aplikace robotů na úrovni RTP a FMS14. Ekonomické a enviromentální aspekty nasazování robotů, bezpečnost RTPCvičení:1. Struktura mechanismů PR, typy struktur.2. Polohovací a orientační ústrojí, pracovní prostor.3. Příklady řešení přímé a inverzní úlohy polohy.4. Sestavování vlastních pohybových rovnic.5. Základní obvody tekutinových pohonů PR.6. Výpočet a dimenzování servopohonů.7. Konstrukční řešení pohybových jednotek (ukázky laboratoř).8. Příklady modulární stavby PR.9. Metodika návrhu a výběru úchopné hlavice (semestrální práce).10. Příklady PLC programování PR, ukázka RTP se systémem automatické výměny efektorů (labora-toř).11. Manipulátor s proporcionálními pneumatickými pohony.12. Funkce a charakteristiky snímačů (laboratoř).13. Principy programování s CNC řízením, montážní SCARA robot, servořízený PR kartézského typu.14. Ukázky typických aplikací RTP a FMS

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z těchto oblastí:Dělení robotů, FMS, základní typy robotů, konfigurace a pracovní prostory. Mechanika robotů - transformace souřadnic, dynamické modely a rovnice. Konstrukce speciálních převodů, pohonů, pohybových jednotek a efektorů. Řízení a programování robotů, senzory. Projektování, layout, systémy mezioperační manipulace, aplikace robotů.

Literatura

Kárník L. - Novák - Marcinčin J. Biorobotická zařízení. Nakl. MÁRFY SLEZKO, 1999. Zehnula K. Čidla robotů. SNTL, Praha, 1990. Angeles, J. Fundamentals of Robotics Mechanical Systems. Springer-Verlag, New York, 2003. MATIČKA, R. - TALÁCKO, J. Mechanismy PR a M. SNTL 1991 v UK TUL. B. CHVÁLA, J. TALÁCKO. Průmyslové roboty a manipulátory, SNTL Praha 1990. Novotný, F. Základy robotiky - Separáty skript na CD v rozsahu cca 240 s.

Požadavky

Zápočet: Účast na praktické výuce, zpracování a obhájení semestrální práce.Zkouška má písemnou a ústní část, kde musí student prokázat schopnosti tvůrčí aplikace poznatků v řešení praktických úloh ze stavby, konstrukce a řízení průmyslových robotů.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.