Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sklářské a bižuterní materiály (KSR / SBM*T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SBM*T - Sklářské a bižuterní materiály, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické celkyI. Základní pojmy. Krystalický, kapalný a skelný stav. Složení, struktura a druhy skelII. Viskozita, povrchové napětí, krystalizační schopnost.III. Hustota, chemická odolnost, vlastnosti mechanické, tepelné, elektrické a optické.IV. Suroviny pro výrobu skla.V. Sklářská vsázka. Kmenárny. Zakládání vsázky.VI. Teorie a technologie tavení skla.VII. Tavicí pece. Elektrické tavení.VIII. Dávkování skloviny.IX. Technologie tvarování (lisování, odstředivé tvarování, ploché sklo, obalové a užitkové sklo, trubice, skleněná vlákna).X. Křemenné sklo. Speciální skla a výrobky.XI. Teorie a technologie chlazení skla. Chladicí pece.XII. Mechanické, tepelné a chemické zušlechťování skla.XII. Finální úpravy autoskel, skla pro stavební účely.Cvičení - tématické celky z jednotlivých oblastía) základy anorganické chemie,b) periodická soustava prvků, vazby, názvosloví,c) stechiometrické výpočty,d) struktura skla, Stevelsovy parametry,e) výpočet viskozitní křivky,f) aditivita, výpočet vlastností skla,g) test,h) littletonův bod měknutí, */i) teplotní roztažnost, */j) chemická odolnost, */k) povrchové napětí, index lomu, */l) stanovení velikosti vnitřního pnutí, */m) výpočet chladicího postupu,n) zápočet.*/ laboratorní práce

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z těchto oblastí:Základní pojmy, charakteristika skelného stavu, rozdíl mezi sklem a sklovinou. Vlastnosti skla, vlastnosti skloviny. Experimentální zkušební metody. Sklářské suroviny, vsázka. Teorie a technologie tavení, tvarování a chlazení skla. Principy a význam zušlechťovacích procesů.

Literatura

HOTAŘ, V. Separátní materiály dostupné přes internet na webových stránkách KSR. HOTAŘ, V. Videosekvence pro podporu výuky dostupné přes internet na webových stránkách KSR. KLEBSA, V. Základy technologie skla pro hospodářskou fakultu. Skripta. TU Liberec 2002. &, &.

Požadavky

Zápočet: účast na výuce, úspěšné zvládnutí testu, odevzdání protokolů z laboratorních prací.Zkouška: ústní

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Vlastimil Hotař, Ph.D.Ing. Vlastimil Hotař, Ph.D.