Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sklářské stroje (KSR / SKLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SKLS - Sklářské stroje, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Historie strojní výroby skla. Zařízení pro přípravu surovin a míchání kmene.2. Sklářské tavicí agregáty - teoretické podklady pro stavbu STA. Tepelná bilance STA.3. Konstrukční prvky STA. Zakladače. Řídicí systémy, hořáky, nosná konstrukce, vyzdívka4. Systémy pro omezení emisí STA. Kyslíkové tavení.5. Dávkovače - konstrukce a výpočet.6. Sklářské formy - rozdělení, materiál, konstrukce a výpočet.7. Rozdělení a konstrukce lisů. Lisovací mechanizmy, pohony stolů. Bižuterní mačkadla.8. Stroje na výrobu obalového skla. Historické konstrukce, rotační stroje.9. Řadové stroje na výrobu obalového skla - vývoj, konstrukce, řízení.10. Linky na výrobu skleněných obalů - chladicí pece, kontrola, paletizace.11. Stroje na výrobu tenkostěnného skla, přetváření a úpravy skleněných výrobků.12. Linky na výrobu plochého skla.13. Stroje na řezání, broušení, vrtání a dekorování. Výroba autoskel.14. Stroje na tažení trubek, výrobu skleněných vláken a odstředivé lití skla.Cvičení1. Výpočet vyzdívky sklářské pece.2. Tepelná bilance STA, energeticky úsporné pece.3. Výpočet zakladače.4. Výpočet topných odporů.5. Seřizování dávkovačů, regulace hmotnosti a tvaru kapky.6. Návrh výrobku ze skla.7. Výpočet lisovací formy, výpočet lisovacích sil.8. Kontrolní test. Zadání semestrální práce.9. Mechanismy řadového stroje.10. Výpočet chlazení formy vzduchem.11. Návrh parametrů sekce řadového stroje.12. Exkurze.13. Mechanizace manipulace s plochým sklem.14. Kontrolní test a zápočet.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z těchto oblastí:Sklářské pece, omezování emisí. Dávkovače skloviny, sklářské lisy. Stroje foukací a lisofoukací, stroje na výrobu tenkostěnného skla, trubek a skleněných vláken. Stroje pro vrtání, řezání a zdobení skla. Automatická kontrola. Popis konstrukcí a perspektiv

Literatura

KIRSCH, R. Kovy ve sklářství. Informatorium Praha 1992. BELDA, J. Sklářské a keramické stroje II. Tepelné výpočty. Skripta VŠST Liberec 1986. &, &. BELDA, J. Sklářské stroje I. Skripta. VŠST 1991. &, &. HLAVÁČEK, J. Sklářské stroje. SNTL Praha 1981. SMRČEK, A. Strojní tvarování skla. SNTL Praha 1981. SMRČEK, A., a kol. Tavení skla. Jablonec n. Nisou: Česká sklářská společnost o. s., 2008. POPOVIČ, Š. Výroba a zpracování plochého skla. Praha: Grada Publishing, a. s. 2009.

Požadavky

Zápočet - 2x kontrolní test, semestrální práce.Zkouška - písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Ivo Matoušek, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.Ing. Ivo Matoušek, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.