Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntéza pneumatických obvodů (KSR / SPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SPO - Syntéza pneumatických obvodů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Systémová analýza pneumatických obvodů.2. Vlastnosti pneumatických obvodů, výroba, rozvod a prvky úpravy tlakového vzduchu.3. Dimenzování prvků výkonové části pneumatického obvodu.4. Výběr, výpočty a dimenzování ventilů.5. Metodika syntézy pneumatického obvodu, pracovní diagramy.6. Pneumatické ovládací obvody, taktovací řetězce.7. Základy elektropneumatického řízení.8. Senzory - přehled, vlastnosti, charakteristiky.9. Úvod do řízení pomocí programovatelných automatů (PA).10. Základy PLC řízení a programování FPC.11. Inteligentní pneumatika, pneumatické obvody s proporcionálním řízením.12. Základy CNC programování.13. Projektování pneumatických pohonů výrobních strojů.14. Ventilové terminály s decentralizovaným PLC řízením.CVIČENÍ:1. Schématické značky a pravidla kreslení schémat pneumatických obvodů (PO).2. Kreslení PO s pneumatickým ovládáním, kontrola správnosti zapojení.3. Obvody s ovládáním vakua, fluidika.4. Výpočet a dimenzování prvků pneumatického výkonového obvodu.5. Pneumatické obvody s taktovacími moduly.6. Zavádění okrajových podmínek.7. Elektropneumatické obvody a jejich syntéza v laboratoři.8. PO s ovládáním pomocí PA, příklady FUP, LAD a STL programování.9. Zadání a pokyny pro řešení semestrální práce.10. Základy konstrukce jednoúčelových strojů s pneumatickými pohony.11. Tlumiče krajních poloh - dimenzování.12. Ukázky produkce modulů renomovaných výrobců.13. Pneumatické pohony s proporcionálním řízením.Inteligentní pneumatika.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z těchto oblastí:Systémová analýza pneumatických obvodů, dimenzování pneumotorů, tlumičů, ventilů a příslušenství, vakuové obvody. Krokové diagramy, sekvenční řízení. Syntéza čistě pneumatického a elektropneumatického ovládání, liniové diagramy. Maticové a STL programování volně programovatelných logických automatů pomocí PC.

Literatura

Další prameny z našich i zahraničních časopisů, monografií, výzkumných zpráv a www adresy apod. budou doporučovány při konzultacích a na přednáškách. Katalogy renomovaných výrobců pneumatických prvků a modulů. Normy ČSN 01 3722, ISO 1219, ISO 5599 II, ISO 6431 a 6432. Pneumatické řídicí systémy, učebnice FESTO Didactic. Praha 1992. Separáty připravovaných skript (150 str.). Úvod do pneumatiky, učebnice FESTO Didactic. Praha 1994.

Požadavky

Absolvování kontrolních testů, obhájení semestrální práce. Podmínky zápočtu: účast na povinné praktické výuce, zpracování a obhájení semestrální práce.Zkouška má písemnou část doplněnou praktickým ověřením v laboratoři a ústní část k prokázání schopnosti tvůrčí aplikace poznatků.

Garant

doc. Ing. František Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.Ing. Marcel Horák, Ph.D.doc. Ing. František Novotný, CSc.