Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Části a mechanismy strojů 2 (KST / ČS2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / ČS2M - Části a mechanismy strojů 2, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Optimalizace ozubených převodů. Korekce ozubení.2. Čelní soukolí šikmými zuby. Geometrie a silové poměry.3. Kuželové soukolí se šikmými zuby. Geometrie a silové poměry.4. Šroubová soukolí. Geometrie, kinematika, záběrové a silové poměry, účinnost a pevnostní výpočet5. Řemenové převody s ozubeným řemenem. Geometrie, silové poměry a návrh.6. - 9. Planetové převody a diferenciály. Struktury, počet stupňů volnosti, převodové poměry, geometrické, rychlostní a silové charakteristiky.10. -12. Kovové, pryžové a pneumatické pružiny. Ukládání rámů a základů strojů.13. -14. Hřídelové spojky. Spojka pevná, dilatační a výkyvná. Spojky výsuvné. Spojky třecí. Spojky pružné s lineární a nelineární charakteristikou, bez tlumení a s tlumením.CvičeníCvičení podporují přednášenou problematiku s důrazem na aplikace v reálných konstrukcích. Forma cvičení je seminární se značným podílem tvůrčí individuální práce na zadaných úlohách. Obsah cvičení následuje přednášky.1. Ozubené převody.2. Korekce ozubení čelních soukolí.3. Geometrie a silové poměry čelních soukolí se šikmým ozubením.4. Geometrie a silové poměry kuželových soukolí se šikmými zuby.5. Geometrie, kinematika, záběrové a silové poměry, účinnost a pevnostní výpočet šroubových soukolí.6. Geometrie, silové poměry a návrh řemenových převodů s ozubeným řemenem.7. - 10. Výpočet planetových převodů. Návrh rozměrů a silové poměry.11. -13. Výpočet kovových, pryžových a pneumatických pružin a uložení rámů a základů strojů.14. Výpočet hřídelových spojek. Spojka pevná, dilatační a výkyvná. Spojky výsuvné. Spojky třecí. Spojky pružné s lineární a nelineární charakteristikou, bez tlumení a s tlumením.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Pešík, L. Části strojů - 1. díl. TU v Liberci, 2008. ISBN 978-80-7372-319-4.Pešík, L. Části strojů - 2. díl. TU v Liberci, 2008. ISBN 978-80-7372-320-0.Bolek, A.-Kochman, J. a kol. Části strojů. 1.svazek. Praha, SNTL, 1991. Bolek, A. - Kochman, J. a kol. Části strojů, 2. svazek. Praha, SNTL, 1991. Moravec, V. Konstrukce strojů a zařízení II - ozubené převody. Ostrava, Montanex, 2001. Hosnedl, S.-Krátký, J. Příručka strojního inženýra I. Brno, 1999. Hosnedl, S. -Krátký, J. Příručka strojního inženýra II. Praha, 2000.

Požadavky

Zápočet: Povinná účast na cvičení, vypracování a přijetí samostatných semestrálních úloh a úspěšné absolvování kontrolního písemného testu. Zkouška: Písemná (90 min) a ústní (3 otázky) Písemná část zkoušky obsahuje 3 příklady, při ústní zkoušce student prokazuje teoretické znalosti a jejich aplikace.

Garant

prof. Ing. Lubomír Pešík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Lubomír Pešík, CSc.doc. Ing. Ludvík Prášil, CSc.doc. Ing. Ludvík Prášil, CSc.Ing. David Vejrych