Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruování I (KST / KOI-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / KOI-P - Konstruování I, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, úkoly a postavení konstrukce ve výrobní základně. Standardizace a výrobní dokumentace. Normalizované prostředky pro vypracování technické dokumentace.2. Základy konstruování, nové metody, prostředky a analýza,VVV(výzkum, vývoj,výroba)3. Základní metody a pravidla zobrazování. Řezy a průřezy, průniky a rozviny. Názorné zob-razování.4. Rozměry na technických výkresech-kótování na technických výkresech. Zvláštní způsoby kótování, funkčnost a technologičnost kótování.5. Přesnost rozměrů - netolerované rozměry, tolerované rozměry, soustava tolerancí a uložení. Přesnosti směru, tvaru a polohy - definice přesností, přesnosti předepsané a nepředepsané. Základny a dílčí základny. Toleranční řetězce, tolerování poloh děr pro spojovací prvky.6. Jakost povrchu. Drsnost povrchu, jeho charakteristické veličiny a jejich předpis na technických výkresech. Jakost povrchu a povrchové upravené vrstvy a jejich předpis na technických výkresech.7. Konstrukční materiály a polotovary - druhy konstrukčních materiálů a polotovarů a jejich předpis na technických výkresech. Třídy odpadů.8. Normalizované prvky na technických výkresech.Výběr z databáze. Závity a součásti závitových spojů. Tolerování závitů. Drážkové spoje a součásti závitových spojů.9. Ozubené převody - základy kinematiky převodů a výpočtů geometrie ozubených kol. Zobrazování ozubených převodů a ozubených kol. Výrobní výkresy ozubených kol.10. Zobrazování a výrobní výkresy pružin. Zobrazování a označování valivých ložisek na vý-robních výkresech.11. Zobrazování a označování hřídelových těsnění na výrobních výkresech.12. Výrobní výkresy s nerozebíratelnými spoji, vyznačování svarů, lepených a pájených spojů a spojů.13. Moderní metody tvorby výkresové dokumentace)14. RezervaObsah cvičení:1. Vypracování skic a rozpracování výrobních výkresů 1 strojní součásti2. Vypracování skic a rozpracování výrobních výkresů 2 strojní součásti3. Vypracování skic a rozpracování výrobních výkresů 3 strojní součásti4. Vypracování skic a rozpracování výrobních výkresů 4 strojní součásti5. Vypracování skic a rozpracování výrobních výkresů 5 strojní součásti6. Procvičení zákonitostí ISO soustavy tolerancí a uložení rozměrů a tolerančních řetězců.7. Vypracování zápočtové práce

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

ŠŤASTNÝ J., TŘEŠTÍK B. Manulál technické dokumentace, KOOP, České Budějovice 2005. ŘASA J, ŠVERCL J. Strojnické tabulky, Scientia, Praha 2004. Pustka, Z. Základy konstruování (Přesnosti na technických vý, 2009kresech, Skriptum TU Liberec. PUSTKA, Z. Základy konstruování (Technické kreslení), Skriptum. Liberec, TU, 2005. ISBN 80-7372-008-6.

Požadavky

Zápočet: Alespoň 75% aktivní účasti na cvičeních; předkládání věcně a obsahově správných a na požadované grafické úrovni vypracovaných výkresů v termínech stanovených katedrou. Vzorné vedení skicáře. Výkresy v EP.Zkouška: Písemná a ústní - podmíněna získaným zápočtem.

Garant

Ing. Rudolf Martonka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vítězslav Fliegel, CSc.Ing. Rudolf Martonka, Ph.D.doc. Ing. Vítězslav Fliegel, CSc.Ing. Rudolf Martonka, Ph.D.Ing. Jan Petřík, Ph.D.