Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Princip návrhu výrobku (KST / PNV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / PNV1 - Princip návrhu výrobku, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek1) PLM, vývoj produktu z pohledu zdrojů, metod a vnějších vztahů. Principy návrhu výrobků, nove prvky v konstrukci strojů, normalizované díly.2) Tolerování a toleranční analýza, výkresová dokumentace.3) Struktura výrobku, modulové řešení návrhu pro složité sestavy. Mechanismy Pro/Engineer. Optimalizace výrobku, integrace dílů a použití nových prvků.4) Optimalizace výrobku, vyhodnocení řešení MKP.5) Hodnocení vhodnosti konstrukce dle různých firem ( Hitachi, Lucas, Ford, Whirpool?)6) DFA Design For Assembly (návrh z hlediska montáže), nové spojovací prvky a jejich výpočty. Orientace a stabilita dílů při jejich sestavování. Neobvyklá, nepřípustná konstrukční řešení výrobků z hlediska montáže.7) DFD - Design For Disassembly -návrhy sestav s ohledem na demontáž.8) DFM - Design For Manufacturing, polotovary, odlitky, obrobky, formy, výkovky, plechové výlisky, svarové spoje.9) DFD (Design for Disassembly - návrh z hlediska demontáže)10) DFE (Design for Environment - návrh s ohledem na životní prostředí)11) Design For Testability / Inspectability (návrh z hlediska testování a kontroly).12) Design For Trouble Free And Reliability (návrh z hlediska bezporuchovosti a spolehlivosti), Design For Maintainability / Serviceability (návrh z hlediska údržby, opravitelnosti).13) Design for Transportation and Packaging (návrh z hlediska dopravy a balení), a návrh Design For Upgrade (návrh z hlediska zdokonalení, rozšíření).14) Design For Installability (návrh z hlediska zamontovatelnosti, instalovatelnosti) a návrh Design For Safeness And Guarantee (návrh z hlediska bezpečnosti a garance).1) Úvod do práce s Pro/Eengineer a Pro/Mechanica. Zadání samostatné inovační práce výrobku.2) Samostatný postup při návrhu výrobku, první nápad.3) Tolerování a toleranční analýza.4) Výkresová dokumentace sestavy.5) Optimalizace, integrace dílů a použití nových prvků.6) Vlastní návrh nových prvků usnadňující sestavování.7) Optimalizace z hlediska metod DFM.8) Tvorba vlastního systému vyhodnocování sestav.9) Nový inovovaný návrh sestavy a spojovacích prvků - výpočty.10) Konstrukce sestavy.11) Zhodnocení z hlediska metod DFD, DFE, DFTI, DFTR.12) Nový, inovovaný návrh sestavy.13) Zhodnocení z hlediska metod DFMS, DFTP, DFU.14) Nový, inovovaný návrh sestavy. Zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Boothroyd, G. Assembly Automation and Product Design, Second Edition. CRC Press, 2005. ISBN 1574446436.Delchambre, A. CAD Method for Industrial Assembly. John Wiley and Sons, 1997. ISBN 0471962619.Hartley, J.R. Concurrent Engineering. Productivity Press. Portland, 1992. Redford A., Chal, J. Design for assembly, McGraw-Hill Book Company. Bralla, J.G. Design for Manufacturability Handbook. McGraw-Hill, 1999. ISBN 0070007139X.Molloy, O. Design for Manufacturing and Assembly. Chapman and Hall, 1998. ISBN 0412789905.Harper, C.A. Handbook of Materials for Product Design. McGraw-Hill, 2001. ISBN 0071354069.Boothroyd, G. Product Design for Manufacture and Assembly, Second Edition. CRC Press, 2001. ISBN 082470584x.

Požadavky

Zápočet: Alespoň 75 % aktivní účasti na cvičeních ,vypracování zadaných programů a aplikací.Zkouška: Písemná a ústní - podmíněna zapsaným zápočtem.

Garant

prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc.Ing. Rudolf Martonka, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc.