Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z konstrukce strojů (KST / VSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / VSK - Vybrané statě z konstrukce strojů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný obsah přednášek1. Spolehlivost součástí a mechanismů strojů. Základní pojmy a ukazatele spolehlivosti.2. Pravděpodobnost v konstrukčních výpočtech. Pravděpodobnostní dimenzování strojních součástí.3. Rovnice pro výpočet trvanlivosti valivých ložisek podle metodiky SKF.4. Šnekové soukolí - geometrie, kinematika a silové poměry šnekových soukolí. Pevnostní kontrola ozubení šnekového soukolí podle DIN.5. Geometrie nekruhových ozubených kol.6. Záběrové poměry nekruhových ozubených soukolí.7. Syntéza nekruhových ozubených soukolí s rovinnými mechanizmy.8. Kuželová soukolí se zakřivenými zuby. Geometrie, kinematika a provozní vlastnosti.9. Kuželová soukolí se zakřivenými zuby. Silové poměry.10. Cykloidální převodovky.11. Harmonické převodovky.12. Mechnaické klouby. Kloub křížový (Hooke).13. Řetězce kloubů. Kloubové hřídele (Cardan).14. Souhrn. Rezerva.CvičeníCvičení podporují přednášenou problematiku s důrazem na aplikace v reálných konstrukcích. Výuka je seminární s značným podílem individuální práce studentů na zadaných úlohách:Pevnostní kontrola ozubení šnekového soukolí podle DIN.Rovinný mechanismus hnaný nekruhovým ozubeným soukolím.Výpočet kuželového ozubeného soukolí se zakřivenými zuby.Mechanické klouby a řetězce kloubů.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

*. Aktuální firemní příručky a katalogy, www stránek výrobců strojních součástí a uzlů. ŠALAMOUN,Č., SUCHÝ,M. Čelní a šroubová soukolí s evolventním ozubením. SNTL Praha, 1990. ISBN 80-03-00532-9.*. Katalogy firmy CYCLO Getriebebau Lorenz Braren GmbH a firmy Harmonic Drive AG. MORAVEC,V. Konstrukce strojů a zařízení II - Čelní ozubená kola. Teorie, výpočet, konstrukce, výroba, kontrola. Montanex, a.s., Ostrava, 2001. ISBN 80-7225-051-5.SHIGLEY, J.E., MISCHKE, CH.R., BUDYNAS, R.G. Konstruování strojních součástí. VUTIUM Brno, 2010. ISBN 978-80-214-2629-0.SHIGLEY, J.E., MISCHKE, CH.R., BUDYNAS, R.G. Mechanical Engineering Design., 7th ed., Mc GRAW Hill. New York. ISBN 0-07-252036-1.JULIŠ,K.-BREPTA,R.:. Mechanika II. Dynamika Technický průvodce. SNTL Praha, 1987. Kolektiv autorů. Naftové motory čtyřdobé, I. díl. Praha, SNTL, 1962. *. Studijní texty a přednášky k jednotlivým tématům.

Požadavky

Podmínky pro úspěšné absolvování kurzu:Cvičení: 75 % účasti; přijetí všech domácích úloh ze cvičení. Zkouška: písemná a ústní.

Garant

prof. Ing. Lubomír Pešík, CSc.Ing. Michal Petrů, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Lubomír Pešík, CSc.Ing. Michal Petrů, Ph.D.prof. Ing. Lubomír Pešík, CSc.Ing. Michal Petrů, Ph.D.