Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce přístrojů (KTS / KPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / KPR - Konstrukce přístrojů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Tematické celky:1. Zásady konstruování v přesné mechanice.2. Matriály pro konstrukci přístrojů.3. Přímá vedení (kluzná, valivá), otočná uložení (kluzná, valivá).4. Ozubená kola, spojky, převodovky a mikrometrické šrouby v přístrojové technice.5. Spojovací metody a pružné prvky v konstrukci přístrojů.6. Principy vyvažování rotorů. Statické vyvažování mechanických soustav.7. Kompenzační, rektifikační a aretační zařízení, dorazy a stavítka.8. Brzdy, tlumicí zařízení, pružné elementy, pružinové klouby, vlásky, modulární konstrukční prvky.9. Mechanismy s přerušovaným pohybem. Maltézské mechanismy s vnějším a vnitřním záběrem. Rázové mal-tézské mechanismy. Hvězdicové a západkové mechanismy. Neokrouhlé kotouče s rovnoběžnými osami. Eliptická neokrouhlá kola.10. Přímovody. Konstrukce přibližného přímovodu. Zesilovací mechanismy.11. Mechanismy s periodickým posuvným nebo rotačním pohybem hnaného členu. Návrh zdvihové funkce.12. Optimalizace mechanických soustav, optimalizační metody v syntéze.13. Dynamické řešení mechanických systémů s pružnými členy a vůlemi v kinematických dvojicích. Sestavení matematických modelů.14. Dynamika pohonů. Základní úlohy dynamiky strojových agregátů.Cvičení1. Základní pojmy z přístrojové techniky. Struktura kinematického řetězce přístrojů. Ukázky praktických kon-strukcí přístrojů.2. Analýza příčení tělesa pro konkrétní případy přímého vedení.3. Návrh přibližného vedení. Návrh kuličkového přímého vedení.4. Výpočet třecí korunové spojky a mechanické samočinné spojky se záběrem řízeným pružinami.5. Převody s velkým převodovým poměrem.6. Vyvážení rotoru na vyvažovacím stroji.7. Statické vyvážení čtyřkloubového mechanismu.8. Optimalizace rozměrů mechanismu s ohledem na požadovaný charakter pohybu hnaného členu (tvar trajek-torie, velikost úhlu výkyvu apod.)9. Výpočet bezrázového maltézského mechanismu s jedním a více palci.10. Návrh symetrického a nepravidelného maltézského mechanismu.11. Výpočet polárních souřadnic neokrouhlých kotoučů pro předepsaný průběh převodu a jejich osovou vzdále-nost.12. Konstrukce kloubového mechanismu jako přibližného přímovodu.13. Návrh zdvihové funkce hnaného členu s periodickým vratným posuvným pohybem.14. Řešení dynamiky šestičlenného mechanismu s pružnými členy a konstrukčními vůlemi v kloubech. Stanovení kinematických veličin a hnacího momentu.

Získané způsobilosti

Student získá detailní znalosti z oblasti konstrukce přístrojů.

Literatura

BROUSIL, J. - SLAVÍK, J. - ZEMAN, V. Dynamika. SNTL. Praha 1989. CHARVÁT, J.:. Mechanika II - Dynamika. /Skriptum VŠST/. Liberec 1982. KŘÍŽ, R. - VÁVRA, P. Strojírenská příručka - části strojů a převody. Scientia, Praha 1995. ŠULC, V. Technologie přístrojové techniky 1. /Skriptum ČVUT/. Praha, 1990. SLAVÍK, J. - STEJSKAL, V. - ZEMAN, V.:. Základy dynamiky strojů. Vydavatelství ČVUT, Praha 1997. ZICHA, J. - NĚMCOVÁ, Š. Základy konstrukce přístrojů. /Skriptum ČVUT/. Praha 1998. KAMARÁD, J. - SLÁDEK, Z. Základy přesné mechaniky I. /Skriptum ČVUT/. Praha 1987.

Požadavky

Aktivní účast na laboratorních cvičeních. Semestrální práce.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.