Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulace elektrostat. a magnetického pol (KTS / MEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / MEM - Simulace elektrostat. a magnetického pol, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Simulace fyzikálních polí s využitím MKP, softwarové nástroje, začlenění do technologie digitálního prototypu.2. Software Algor simulation modul pro simulaci elektrostatického pole, typy úloh, preprocesory, proce-sory a postprocesory, napojení softwaru na systémy CAD3. Preprocesory v Algoru. Tvorba výpočtového modelu, generátory sítí konečných prvků, přizpůsobení sítě gradientům intenzity elektrického pole. Definice vlastností modelu elektrostatického pole (mate-riálové vlastnosti, okrajové podmínky).4. Postprocesor v Algoru, práce s modelem, interpretace a animace výsledků, přesnost řešení MKP.5. Technologie výpočtu 2D, osově symetrické a 3D úlohy.6. Příklady na řešení elektrostatického pole např. při procesu zvlákňování polymerů. Praktické řešení zadané úlohy.7. Software Ansys Maxwell modul pro simulaci magnetického pole, typy úloh, preprocesory, procesory a postprocesory, napojení softwaru na systémy CAD8. Preprocesor v Ansysu. Tvorba výpočtového modelu, generátory sítí konečných prvků, přizpůsobení sítě gradientům magnetické indukce. Definice vlastností modelu magnetického pole (materiálové vlastnosti, okrajové podmínky).9. Postprocesor v Ansysu, práce s modelem, interpretace a animace výsledků, přesnost řešení MKP.10. Technologie výpočtu 2D, osově symetrické a 3D úlohy.11. Příklady na řešení magnetického pole např. při návrhu magnetického akumulátoru kinetické energie. Praktické řešení zadané úlohy.

Získané způsobilosti

Student získá detailní znalosti z aplikace metody konečných prvků.

Literatura

Kolář, Vladimír; Němec, Ivan; Kanický, Viktor. FEM : Principy a praxe metody konečných prvků, Computer Press, 1997. SPYRAKOS, C.:. Finite element Modeling in Engineering Practice. Pittsburgh, 1994. Petruška, J. Počítačové metody mechaniky II. FSI VUT, Brno, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na přednášce. Semestrální práce.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.