Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika konstruování (KTS / MKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / MKO - Metodika konstruování, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam technické tvořivosti, invence a inovace při konstruování. Důležitost získávaní informací před započetím konstruování a možné zdroje pro získávání informací. Cíle a zásady technologičnosti konstrukce.2. Obecné postupy a zásady před a při konstruování. Význam etapy "Hledání, hodnocení a výběr konstrukčního řešení". Využívání metod, brainstorming, hodnotová analýza, heuristické postupy. Důležitost smluvených podmínek o technických a technologických parametrech řešení.3. Plánování a volba etap pro výzkum, vývoj, konstrukci a realizaci, rozdíly v etapách pro sériově vyráběné zařízení a pro jednoúčelové stroje. Metodické rozdíly při konstrukci sériově vyráběných zařízení a při kon-strukci jednoúčelových strojů.4. Graf vlivu konstruktéra na jednotlivé položky nákladů na výrobek, graf vlivu kvality výrobku na cenové relace a význam a důležitost kvality a technických parametrů na ceny a prodejnost výrobků.5. Nařízení vlády o technických požadavcích na strojní zařízení, (sbírka zákonů č. 176/2008) harmonizace norem v Evropské unii, obsah průvodní dokumentace (technické podmínky) k výrobkům. Druhy krytů a požadované vlastnosti jednotlivých druhů krytů, prohlášení o shodě, jeho účel a obsah.6. Patentoprávní problematika, kategorie ochrany technických řešení ve strojírenství, postupy při řešení, práva zaměstnanců a zaměstnavatelů při ochraně duševního vlastnictví.7. pohony ve strojírenství, jednotkové pohony, řízené pohony a jejich uplatnění, nové způsoby řešení pohonu linek, nebo strojů technologicky svázaných. Využívání frekvenčních měničů, jejich vlastnosti a charakteristiky.8. Nové technologie při využívaní kompozit ve strojírenství, používané materiály, oblasti využití, význam a uplatnění kompozitů, aplikace moderních SW pro výpočet kompozit.9. Využívání stavebních prvků pro konstruktéry, rozdíly ve využívání u jednoúčelových strojů a sériově vyráběných zařízení. Nové prvky pro vyvozování síly a jejich srovnání s klasickými systémy.10. Hlavní technologické a konstrukční požadavky na strojní zařízení. Požadavky technologičnosti konstrukce z hledisek:? volby rozměru a druhu materiálu? tvaru a rozměru součástek? režijních nákladů? montáže11. Metody technické tvůrčí práceProgram cvičení - zpracování projektu1. Individuelní zadání projektu k řešení, seznámení se s projektem2. Hledání možných a alternativních způsobů konstrukčních řešení.3. Hledání a výběr možného řešení, alternativní způsoby řešení, konzultace způsobů řešení.4. Odsouhlasení vybraného způsobu řešení, zpracování vybrané části sestavy zařízení.5. Konzultace řešení a výběr částí zařízení pro zpracování výrobní dokumentace.6. Zpracování vybrané části výrobní dokumentace.7. Zpracování technických podmínek pro dané zařízení.8. Zpracování přihlášky vynálezu, užitného vzoru, nebo průmyslového vzoru.9. Kolektivní prezentace a obhajoba zpracovaných projektů.10. Ukončení prezentace a udělení zápočtů na základě zpracovaného projektu

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Autorské právo. Ostrava, SAGIT, 1999. WACHTLER, K. Konstruktionslehre für Maschineningenieure. Berlin, VEB Verlag. Průmyslová práva. JAREŠ, J. - TESAŘ, M. Technické požadavky na výrobky. Ostrava , SAGIT, 1997. BENEŠ, Š. :. Teorie stavby strojů. Stripta. Liberec, VŠST, 1986. Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky. Havířov-Šumbark, IRIS, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení. Semestrální práce.

Garant

Ing. Jozef Kaniok, Ph.D.Ing. Martin Konečný, Ph.D.