Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace metody konečných prvků II. (KTS / MKP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / MKP2 - Aplikace metody konečných prvků II., Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. H-verze a P-verze metody konečných prvků, H-adaptivita a P-adaptivita. Řízení chyby aproximace. Přednosti p-verze MKP.2. Systém menu v Pro/Mechanica, práce s obrazovkou, vytváření skupin a práce s nimi. Volba pracovní roviny, souřadný systém definovaný uživatelem. Práce se soubory.3. Vytváření geometrického modelu v Pro/Mechanica. Konstrukce bodů, křivek, ploch a objemů. Editace geometrického modelu. Export a import CAD geometrie.4. Základní postupy tvorby výpočtového modelu v Pro/Mechanica.5. Knihovna elementů, vlastnosti geometrického elementu. Generování sítě geometrických prvků. Automatický generátor. Generování sítě pomocí funkcí "revolve" a "extrude", manuální vytváření elementů.6. Zadávání vlastností modelu, materiálové vlastnosti, vlastnosti skořepinových, nosníkových prvků a prvku typu pružina.7. Okrajové podmínky a jejich zadávání na geometrii nebo přímo na prvky. Typy zatížení modelu. Volba a zadání vhodného zatížení.8. Definice návrhové proměnné. Typy a zadání návrhových proměnných. Animace změntvaru modelu.9. Editace parametrů výpočtového modelu, verifikace výpočtového modelu.10. Typy analýz. Definování vybrané analýzy. Zadání parametrů pro nalezení řešení s požadovanou přesností. Metody konvergence. Konvergenční kritéria.11. Standardní úlohy, globální a lokální citlivostní analýza.12. Optimalizační úlohy. Cílová funkce, omezující kritéria, výběr návrhových proměnných a definování jejich rozsahu.13. Spuštění úlohy. Grafický postprocesor. Prohlížení a interpretace výsledků.14. Integrace software Pro/Mechanica do programu Pro/Engineer. Tvorba výpočtového modelu v Pro/Engineer.CVIČENÍ :1. Představení produktu Pro/Mechanica využívající p-technologii.2-4. Řešení příkladu: Optimalizace tvaru háku (2D model, výpočet citlivostních funkcí pro zvolené parametry, minimalizace hmotnosti při dodržení koeficientu bezpečnosti a zachování minimální tuhosti odpovídající výchozí geometrii).5-8. Řešení příkladu: Optimalizace tvaru závěsu podvozku letadla. (3D model, pevnostní kontrola, výpočet lokálních a globálních citlivostních funkcí pro zvolené parametry, tvarová optimalizace, minimalizace hmotnosti závěsu při dodržení pevnostních požadavků.)9-11. Řešení příkladu: Dynamická analýza listu tkacího stroje (deformační analýza, stanovení vlastních frekvencí a vlastních tvarů kmitu, stanovení odezvy listu v závislosti na časově proměnném zatížení, modelováni tuhosti spojení činku s krajnicí).12-14. Řešení příkladu: Teplotní a pevnostní analýza disku brzdy. (Výpočet rozložení teplot při brzdění, deformační a napěťová analýza.)

Získané způsobilosti

Student získá detailní znalosti z aplikace metody konečných prvků.

Literatura

Manual program Pro/Mechanica. Kol.:. Pro/Mechanica - návrat znalostí z mechaniky těles do konstruktérské praxe /Sborník semináře ZPS-Systems 1997./. Brno, VUT, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních. Semestrální práce.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.Ing. Martin Konečný, Ph.D.