Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavba mechanických uzlů (KTS / SMU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / SMU - Stavba mechanických uzlů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Tvorba kinematických řetězců, strukturální analýza a optimalizace mechanismů. Assarovy soustavové skupiny, prostorové kinematické řetězce, sférické mechanismy.Trajektorie obecných bodů, členů mechanismu, jejich analýza, dvojné body, body vratu a samodotyku.Řešení transformace mezi členy mechanismu. Geometrická přesnost mechanismů. Analytické i grafické metody. Citlivostní funkce.Syntéza mechanismů. Konstrukce kloubového a kulisového mechanismu pro dvě, tři a čtyři předepsané polohy hnaného členu. Pojem pólové křivky a m-křivky, jejich grafické a analytické vyjádření.Kinematická analýza vázaných mechanických systémů s nižšími kinematickými dvojicemi, algoritmy řešení, geometrická a kinematická optimalizace mechanických systémů.Dynamické řešení mechanických systémů s pružnými členy a vůlemi v kinematických dvojicích. Sestavení matematických modelů mechanismů a rámů strojů.Návrh a optimalizace vačkových mechanismů, transformace polárních a tangenciálních souřadnic obrysu vačky a jeho ekvidistanty.Speciální mechanismy, neokrouhlé kotouče a jejich navrhování.Obsah cvičení :V rámci cvičení jsou řešeny aplikace s využitím počítačů a se zaměřením na přednášenou látku.V prvé polovině semestru se studenti zabývají řešením konkrétních dílčích úloh návrhu mechanismů z oblasti strukturální a rozměrové optimalizace mechanických systémů rovinných i prostorových. Je řešena přesnost polohy mechanismu, optimalizace pohybové transformace a trajektorií. Návrh konkrétního mechanismu pro dvě a tři konečné polohy hnaného členu nebo přiřazeného vahadla. Návrh vačkových a speciálních mechanismů pro předepsanou funkci.Ve druhé části studenti vypracují tři semestrální práce, v nichž využijí komplexně nabyté zkušenosti v předmětu. Úlohy jsou řešeny na počítači :1) Návrh a zpracování konkrétního mechanismu pro čtyři konečné polohy útvaru. Úloha jeřešena graficky a analyticky na počítači.2) Sestavení dynamického modelu mechanické soustavy s elektrickým pohonem s uvažová-ním mechanických nelinearit. Řešení matematického modelu, určení chování jednotli-vých členů a optimalizace hmotových a elektrických parametrů.3) Návrh a optimalizace elektro-mechanického převodníku.

Získané způsobilosti

Studen získá znalosti ze stavby mechanických uzlů.

Literatura

CHARVÁT, J.: Teorie mechanismů. Vybrané stati. /Skripta VŠST/. Liberec, VŠST 1980. CHARVÁT, J.: Teorie kloubových mechanismů. Úřad pro patenty a vynálezy, Praha 1972. KOLOC. Z. - VÁCLAVÍK, M.: Vačkové mechanismy. Praha, SNTL 1988. BRÁT, V.: Maticové metody v analýze a syntéze prostorových vázaných mechanických systémů. Praha, ACADEMIA 1981. LUCK, K. - MODLER, H.: Getriebetechnik - Analyse, Synthese, Optimierung. Berlin, Akademie Verlag 1990..

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních. Semestrální práce.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.doc. Ing. Martin Bílek, Ph.D.