Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavba strojů (KTS / SS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / SS - Stavba strojů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Tematické celky:1. Dynamická analýza rámů strojů. Jejich tuhost a minimalizace vibrací. Uložení rámu na základě a přenos reakcí do základu. Matematické modely rámů strojů a jejich řešení.2. Principy vyvažování rotorů. Vyvažování v jedné rovině. Statické vyvažování mechanických soustav.3. Dynamika rotorů textilních strojů, pevné a pružné podpory, vnitřní a vnější tlumení. Chováni rotorů v kritických otáčkách. Vlivy na dynamické vlastnosti pružného rotoru. Dynamické chování rotoru dopřádacího stroje. Kritická úhlová rychlost hlavního hřídele textilních strojů s n hmotami.4. Konstrukce rozváděcí tyče. Podélné kmitání tenké pružné tyče. Vynucené kmitání prizmatické tyče s kine-matickým buzením jednoho konce. Spojené tyče z různého materiálu.5. Optimalizace mechanických soustav, optimalizační metody v syntéze (Čebiševova metoda, váhové funkce, Monte Carlo).6. Mechanismy s přerušovaným pohybem. Maltézské mechanismy s vnějším a vnitřním záběrem. Rázové maltézské mechanismy. Kinematika maltézských mechanismů. Hvězdicové a západkové mechanismy. Neokrouhlé kotouče s rovnoběžnými osami. Eliptická neokrouhlá kola, excentrické kruhové kolo. Výpočet osové vzdálenosti.7. Přímovody. Konstrukce přibližného přímovodu. Zesilovací mechanismy.8. Mechanismy s periodickým vratným posuvným nebo rotačním pohybem hnaného členu. Návrh zdvihové funkce.9. Dynamika mechanismů s pružnými členy. Dynamické řešení mechanických systémů s pružnými členy a vůlemi v kinematických dvojicích. Sestavení matematických modelů a otázky jejich tlumení.10. Dynamika pohonů. Základní úlohy dynamiky strojových agregátů.Cvičení:1. Základní pojmy stavby strojů. Struktura kinematického řetězce, dynamická namáhání.2. Sestavení a výpočet dynamického modelu rámu stroje, včetně zatěžujících sil a uložení na základ.3. Vyvážení rotoru na vyvažovacím stroji.4. Statické vyvážení klikového a čtyřkloubového mechanismu.5. Výpočet kritických otáček netlumeného rotoru na pevných podporách - praktické aplikace u textilních strojů.6. Výpočet vřetene na pružných podporách. Stanovení ohybových kritických otáček u vřetena uloženého v isotropně pružných ložiskách7. Výpočet kritické úhlové rychlosti hlavního hřídele dopřádacího stroje s n kotouči.8. Vyšetřování podélného kmitání rozváděcí tyče rotorového dopřádacího stroje.9. Optimalizace rozměrů mechanismu s ohledem na požadovaný charakter pohybu hnaného členu (tvar trajektorie, velikost úhlu výkyvu apod.)10. Výpočet bezrázového maltézského mechanismu s jedním a více palci. Návrh symetrického a nepravidelného maltézského mechanismu.11. Výpočet polárních souřadnic neokrouhlých kotoučů pro předepsaný průběh převodu a jejich osovou vzdálenost.12. Konstrukce kloubového mechanismu jako přibližného přímovodu.13. Návrh zdvihové funkce jehelní tyče s periodickým vratným posuvným pohybem.14. Řešení dynamiky šestičlenného nebo osmičlenného mechanismu s pružnými členy a konstrukčními vůlemi v kloubech. Stanovení kinematických veličin a hnacího momentu.

Získané způsobilosti

Student získá detailní znalosti z oblasti konstrukce strojů.

Literatura

ŠREJTR, J. - BRŮHA, J.: Technická mechanika. SNTL, Praha 1970. GASCH, R. - FRÜTZNER, H.: Dynamika rotorů. SNTL, Praha 1980. BRÁT, V.: Maticové metody v analýze a syntéze prostorových vázaných mechanických systémů. ACADEMIA, Praha 1981. KUNEŠ, J. - VAVROCH, O. - FRANTA, V.: Základy modelování. SNTL, Praha 1989. JULIŠ, K. - FRYML, B. - BORŮVKA, V.: Základy dynamického vyvažování. SNTL, Praha 1979..

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních. Semestrální práce.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc.