Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody (KVM / EXM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / EXM - Experimentální metody, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Sběr a zpracování dat, vyhodnocování experimentu.2. Teorie podobnosti a rozměrová analýza.3. Zjišťování škodlivých výfukových emisí. .4. Zjišťování a vyhodnocování rychlých fyzikálních dějů ve spalovacím motoru.5. Měření hluku a vibrací spalovacích motorů a vozidel.6. Endoskopické sledování a vyhodnocování dějů ve válci motoru.7. Energetická bilance motoru.Cvičení:1. Přístroje k měření plynných výfukových emisí, příprava přístrojů k měření.2. Měření plynných škodlivých výfukových emisí motoru podle předpisu EHK 49.3. Měření kouřivosti motoru.4. Měření obsahu částic ve výfukových plynech.5. Měření rychlých průběhů fyzikálních veličin.6. Měření hluku a vibrací spalovacích motorů.7. Vnější a vnitřní hluk motorových vozidel.8. Měření vibrací na motorovém vozidle.9. Provozní tvary kmitů motorů a vozidel.10. Vizualizace dějů ve spalovacím prostoru a v sání motoru.11. Energetická bilance motoru.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

ŠOCH, P. - VRÁTNÝ, J.:. Experimentální metody v mechanice tekutin. ČVUT Praha. &, &. SMETANA, C a spol.:. Hluk a vibrace. Sdělovací technika. NĚMEČEK, P.:. Hluk v technické praxi. TU v Liberci. TAKATS, M.:. Měření emisí spalovacích motorů. ČVUT Praha. ŘÍHA, B.:. Metodika základního výzkumu. ČVUT Praha. KUNEŠ, J.:. Modelování tepelných procesů. SNTL Praha. HEBÁK, P.:. Moderní statistické metody. SNTL Praha. JENČÍK, J. - VOLF, J.:. Technická měření. ČVUT Praha.

Požadavky

Zápočet: Pro získání zápočtu je nutné zúčastnit se praktických cvičeních v plném rozsahu a úspěšně absolvovat písemný test.Zkouška: písemná a ústní

Garant

doc. Ing. Josef Laurin, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel Brabec, Ph.D.doc. Ing. Josef Laurin, CSc.doc. Ing. Lubomír Moc, CSc.Ing. Jan Novák, Ph.D.Michal Vojtíšek, Ph.D.Ing. Pavel Brabec, Ph.D.doc. Ing. Josef Laurin, CSc.doc. Ing. Lubomír Moc, CSc.Ing. Jan Novák, Ph.D.Michal Vojtíšek, Ph.D.