Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace (KVM / MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / MS - Modelování a simulace, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení - stručný obsahTématické celkyI. Úvod do problematiky1. Modelování v inženýrské praxi: modely v systémovém pojetí (systém a soustava, model a modelování, výpočtový, matematický a počítačový model), klasifikace modelů, dynamický sys-tém a jeho identifikace,2. Identifikace systému (identifikace mechanických systémů, identifikační experiment),3. Výpočtové modely (struktura výpočtového modelu, simulační výpočtové modely), lineární a nelineární systémy, matematický model (rovnice, vazby),4. Chyby ve výpočtovém modelování (podmínky pro aproximaci, numerická formulace problé-mu, struktura programu),5. Experiment ve výpočtovém modelování (výpočty a experimenty v technické praxi, verifikace výsledků, zpracování výsledků),6. Optimalizace parametrů, metody optimalizace pro víceparametrické úlohy,7. Podpora modelování a simulace (aplikační software, praktické užití programových produktů a CAD - systémů).II. Aplikační témata1. Model vozidla, dynamika jízdy, analýza odporových sil, matematický popis soustavy,2. Tepelné děje a oteplování, analýza tepelného procesu, popis soustavy (přenos a disipace ener-gie, prostup tepla),3. Obtékání těles, proud tekutiny v blízkosti obtékaného tělesa, mechanismus odtrhávání vírů, vírová stezka,4. Průtok kapaliny kanály, dynamické jevy v potrubí, šíření rozruchu, analýza jevů v potrubí vstřikovacího zařízení SM,5. Modelování a simulace hydraulických a pneumatických obvodů (pohonů), jednoduché příklady, charakteristiky prvků, citlivostní analýza.Cvičení:1. Úlohy výpočtové, návrh algoritmů a tvorba jednoduchých programů, použití programů pro řešení úloh.2. Stavba modelu - samostatné řešení zadaných úloh- Model vozidla při přímé jízdě, neustálený pohyb- Strouhalova frekvence při obtékání jednoduchých těles (válec, deska)- Tepelná bilance, ev. rozložení teplot (kupř. tepelné toky v HsP a návrh chladiče, úprava geometrie brzdového kotouče ap.)- Analýza dějů ve vstřikovacím zařízení (vliv parametrů - rozměry potrubí ap.)- Analýza hydrostatického pohonu (využití jednoduchých modelů a software)- Analýza pneumatických obvodů

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

VLK, F.:. Dynamika motorových vozidel. Nakladatelství a vydavatelství VLK, Brno 2000. NOSKIEVIČ, P.:. Modelování a identifikace systémů. MONTANEX Ostrava 1999. VLK, F.:. Podvozky motorových vozidel. Nakladatelství a vydavatelství VLK, Brno 2000. ZÍTEK, P.:. Simulace dynamických systémů. SNTL Praha 1990. DUŘT, Z. - NOVÁK, J. - OLEHLA, M.:. Simulace systémů. VŠST Liberec 1987. &, &. KUNEŠ, J.:. Simulace tepelných systémů. SNTL Praha 1989. PIVOŇKA, J. a kol.:. Tekutinové mechanizmy. SNTL Praha. 1987. ONDRÁČEK, E. - JANÍČEK, P.:. Výpočtové modely v technické praxi. SNTL Praha 1990.

Požadavky

- Pro získání zápočtu je nutné absolvovat praktická cvičení v plném rozsahu, zpracovat a odevzdat samostatnou písemnou práci.- Úspěšné absolvování předmětu předpokládá vykonání zkoušky, která je jednak písemná (asi 30 min), jednak ústní (2 témata).

Garant

Ing. Robert Voženílek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Voženílek, Ph.D.Ing. Robert Voženílek, Ph.D.