Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohonné jednotky III (KVM / POJ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / POJ3 - Pohonné jednotky III, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod. Přehled příslušenství pístových spalovacích motorů. Palivové příslušenství vznětových motorů. Řadová vstřikovací čerpadla, jejich uspořádání, konstrukční provedení a provozní vlastnosti.2. Elektronicky řízené vstřikovací systémy vznětových motorů ? vstřikovací čerpadla s rozdělovačem, systémy s tlakovým zásobníkem (common rail), sdružené vstřikovací jednotky.3. Palivové systémy zážehových benzinových motorů. Požadavky na palivovou směs. Vstřikování paliva do sání motoru, přímý vstřik do spalovacího prostoru.4. Palivové systémy motorů na plynná paliva. Požadavky na palivovou směs. Palivové příslušenství plynových zážehových a dvoupalivových motorů. Vefukování plynu do sání motoru, vefukování do spalovacího prostoru. Součásti plynových palivových příslušenství.5. Řídicí systémy vozidlových zážehových a vznětových motorů. Řídicí jednotky, snímače, výkonné členy. Vnitřní diagnostika motorů OBD II a EOBD.6. Kompresory, dmychadla a turbodmychadla k přeplňování spalovacích motorů, ventilátory. Konstrukce radiálních turbodmychadel a jejich charakteristiky. Spolupráce turbodmychadla s motorem.7. Elektrické příslušenství spalovacích motorů. Generátory elektrické energie. Akumulátory pro vozidlové motory.8. Elektrické spouštěče vozidlových PSM, jejich konstrukce a parametry. Vlastnosti spouštěcích souprav (akumulátor- spouštěč), jejich charakteristiky a účinnost.9. Elektrické zapalování zážehových motorů. Vlastnosti elektrických výbojů. Bateriová zapalování. Elektronická zapalování indukční a kapacitní, bezkontaktní a bezrozdělovačová. Zapalování magnetová, piezoelektrická a laserová. Regulace předstihu zážehu. Zapalovací svíčky.10. Chlazení pístových spalovacích motorů. Výměníky tepla. Ventilátory chladicích systémů. Chladiče chladicí kapaliny a plnicího vzduchu. Konstrukce chladičů a jejich charakteristiky.11. Tlumiče hluku výfuku. Hluk spalovacích motorů. Principy tlumení hluku. Konstrukce a charakteristiky tlumičů hluku.12. Filtry provozních hmot. Filtry paliva. Filtry motorového oleje. Filtry vzduchu. Konstrukce a charakteristické parametry filtrů.13. Katalytické reaktory. Katalytické reaktory oxidační, redukční, třísložkové, zásobníkové a se selektivní katalytickou reakcí. Konstrukce katalytických reaktorů a jejich charakteristiky.14. Filtry pevných částic. Pevné částice ze vznětových motorů. Typy zachycovače částic, jejich konstrukce a charakteristiky. Regenerace filtrů částic.Cvičení:1. - 2. Návrh palivového příslušenství naftového motoru.3. - 4. Návrh palivového příslušenství plynového motoru.5. - 6. Výpočet provozních parametrů turbodmychadla.7. Experimentální práce se zapalovacím systémem zážehového motoru.8. - 9. Návrh spouštěče a akumulátoru pro vozidlový motor.10. -11. Návrh chladicího systému motoru.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Šťastný, J. ? Remek, B. Autoelektrika a autoelektronika. 2000. ISBN 80-86293-01-7.Vlk, F. Elektrická zařízení motorových vozidel. 2005. ISBN 80-239-3718-9.Vlk, F. Elektronické systémy motorových vozidel 1. 2002. ISBN 80-238-7282-6.Baumruk, P. Příslušenství spalovacích motorů. 1994. ISBN 80-01- 02062-2.Vlk, F. Příslušenství vozidlových motorů. 2002. ISBN 80-238-8755-6.Vlk, F. Systémy řízení motoru a převodů Automobilová elektronika 3. 2003. ISBN 80-239-7063-1.Laurin, J. Výběr z přednášek pro studenty ?Vozidlové motory III?.

Požadavky

Zápočet - úspěšné absolvování písemného testu.Zkouška - písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. Josef Laurin, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Laurin, CSc.Ing. Pavel Brabec, Ph.D.doc. Ing. Josef Laurin, CSc.