Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostředky zvyšování parametrů PSM (KVM / PZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / PZP - Prostředky zvyšování parametrů PSM, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - tématické celky1. Význam a strategie zvyšování parametrů PSM.2. Spalovací proces v PSM a jeho určující vliv na parametry PSM a na produkci výfukových škodlivin.3. Přívod tepla do oběhu - Wiebeho charakteristická rovnice hoření.4. Výměna tepla mezi pracovní náplní válce a stěnami.5. Výfukové škodliviny.6. Přeplňování PSM.7. Spolupráce vznětového motoru s agregátem plnicího turbodmychadla.8. Možnosti regulace plnicího agregátu. Dvoustupňové přeplňování. Přeplňování tlakovým výměníkem Comprex. Kombinované přeplňování.9. Chlazení plnicího vzduchu.10. Zvláštnosti přeplňování zážehových motorů. Plynové zážehové přeplňované motory.11. Nová řešení vstřikovacího zařízení pro přeplňované vznětové motory. Průtok paliva vstřikovací tryskou. Rozpad paprsku paliva ve spalovacím prostoru. Zvyšování vstřikovacích tlaků.12. Moderní vstřikovací systémy se sdruženou vstřikovací jednotkou (akumulační Common Rail a hydraulicko-elektrický HEUI) a řízení jejich činnosti.13. Plynové zážehové motory (PZM).14. Použití PSM a zejména PZM pro zařízení s kombinovanými tepelnými oběhy.Cvičení - tématické celky1.-13. Příklady dle přednášek14. Zápočtový kontrolní test, zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Beroun, S.:. Prostředky zvyšování parametrů. Metodická pomůcka pro studium předmětu. Rozpracováno, postupně k dispozici na serveru KSD. Bartoníček, L.:. Přeplňování pístových spalovacích motorů. Skripta KSD FS TUL 2004. Bartoníček, L.:. Přeplňování pístových spalovacích motorů. Skripta KSD FS TUL 2004.(k dispozici na serveru KSD). Macek, J., Kliment, V.:. Spalovací turbiny, turbodmychadla a ventilátory. (Přeplňování spalovacích motorů). Skripta ČVUT Praha, 2001. Beroun, S.:. Studijní pomůcky pro předmět PZP, KSD FS TUL 2003-2004. Rozpracováno, postupně k dispozici na serveru KSD. Beroun, S., Scholz, C.:. Základy teorie vozidel a pístových spalovacích motorů. Skripta TU v Liberci, 1999, 2001. &, &.

Požadavky

Zápočet získá student na základě aktivní účasti na cvičeních a zpracování samostatné semestrální práce. Zkouška z předmětu je písemná (výpočtové řešení úloh) a ústní, otázky ke zkoušce jsou součástí dokumentace k předmětu.

Garant

prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc.prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc.