Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy řízení KDMS (KVM / SRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / SRK - Systémy řízení KDMS, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný obsah přednášek a cvičení (tématické celky)I. Úvod (ústrojí KDMS) - 1. konzultace povinná, další podle dohody s vyučujícím. Doporučeny před-nášky pro studenty presenční formy. Ovládací systémy jednotlivých ústrojí kolových dopravních a mani-pulačních strojů, jejich stavba, agregáty a jejich funkce, automatizace - prostředky řízení a regulace (video-kazeta V1, ukázky řídicích systémů - animace na CD1), lit. (11 - str. 192-247)II. Základy řídicí a regulační technikyRegulační technika v hydraulice a v pneumatice, proporciální, integrační a derivační členy, přechodové charakteristiky a funkce regulátorů. Vlastnosti regulátorů, využití v řídicích systémech - příklady aplikace, lit. (1), (6), (7) a (9).III. Prostředky řízení a regulaceTypy regulačních obvodů (regulace polohy, regulace rychlosti, regulace tlaku - schémata). Snímače měře-ných veličin (poloha, úhel, rychlost, otáčky, tlak, síla), obvody pro zpracování signálu, lit. (1) a (6)IV. Výkonové členyProporciální technika v hydraulice - proporcionální ventily, návrh obvodů, řídicí elektronika pro propor-cionální ventily (zesilovače, gener. rampových funkcí ad.). Servotechnika v hydraulice (servoventily), lit. (3), (4), (5), (6), (7) a (8).V. Řízení funkceŘízení funkce jednotlivých ústrojí, skladba řídicích systémů pro ústrojí pracovních strojů. Ověřování funkce a diagnostika, lit. (11 - str. 192 - 372), (12 - str. 265 - 423), (14 - str. 173 - 214, 252 - 316).VI. Kritéria pro návrh obvodůStatické a dynamické veličiny a charakteristiky, tuhost systému a vlastní frekvence, vliv dynamiky prvků na chování systému, lit. (6)VII. Konstrukce systémůSkladba výkonových, řídicích a pomocných prvků a obvodů. Volba komponent a konstrukce, studium nových systémů (vozidlové příslušenství - posilové řízení, ABS, řízení podvozku ap.), lit. (10), (14 - str. 327 - 349).Semináře a cvičení - tématické celky z jednotlivých oblastí:a) úvod k regulační technice - skladba jednoduchých obvodů, příklady,b) základní obvody pro ovládání ústrojí a řízení operací, synchronizace pohybů (schémata hydraulických obvodů vysokozdvižného vozíku - zdvihací ústrojí ap.),c) konstrukční provedení komponent obvodů KDMS (hlavní komponenty HG, HM, ventily, připojovací prvky ad.),d) laboratorní cvičení - řízení hnacího ústrojí, měření parametrů HsP při ovládání rychlosti, zpracování naměřených hodnot a vyhodnocení,e) kontrolní test,f) samostatná práce: návrh uzlu (určitého ovládacího obvodu), kupř. řídicí náprava, zdvihací zařízení, posilové řízení vozidla ap. Prezentace výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

BOSCH a kol. autorů:. Automotive Handbook. Robert Bosch. Plochingen. 2004. ISBN 0-7680-1513-8. VLK, F.:. Diagnostika motorových vozidel, Brno. 2006. ISBN: 802397064X. GILLESPIE, T.D.:. Fundamentals of Vehicle Dynamics. SAE. Warrendale.1992. ISBN 1-56091-199-9. VOSTROVSKÝ, J.:. Hydraulické a pneumatické mechanizmy. ČVUT Praha. 1988. PROKEŠ, J. - VOSTROVSKÝ, J.:. Hydraulické a pneumatické mechanizmy. SNTL Praha. 1988. Vlk, F.:. Podvozky motorových vozidel. Nakladatelství a vydavatelství Vlk, Brno 2000. BOSCH a kol. autorů:. Protiblokovací systémy ABS. Robert Bosch, Praha 1998. REXROTH. Příručka hydrauliky. Lohr am Main. 1989 a další. VLK, F.:. Příslušenství vozidlových motorů. Nakladatelství a vydavatelství VLK Brno. Brno 2002. REXROTH. RE 00 152 Hydraulic valves for mobile applications. REXROTH. RE 00 153 Hydraulic cylinders and accessories. REXROTH. RE 00 155 Proportional and Servo valves, Control Systems, Electronic components. SIEMENS. Siemens Automotiv (Technology Workshop, June 2000). KOPÁČEK, J.:. Technická diagnostika hydraulických mechanismů. Praha, SNTL 1986. PIVOŇKA, J. a kol.:. Tekutinové mechanizmy. SNTL Praha. 1987. HANUŠ, B. a kol.:. Teorie automatického řízení I. VŠST Liberec. 1988. &, &.

Požadavky

a) Pro získání zápočtu je nutné absolvovat praktická cvičení v plném rozsahu, zpracovat a odevzdat samostatnou písemnou práci (včetně prezentace výsledků) a úspěšně absolvovat kontrolní písemný test.b) Úspěšné absolvování předmětu předpokládá vykonání zkoušky, která je jednak písemná (asi 60 min), jednak ústní (2 témata).

Garant

doc. Ing. Miroslav Malý, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Malý, CSc.doc. Ing. Miroslav Malý, CSc.