Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pletení a vazby pletenin (KDE / PLV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / PLV - Pletení a vazby pletenin, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Část technologie:1. - 2. Pletený výrobek. Vliv jednotlivých operací technologie, materiálu a principů pletení na vlastnosti pleteniny, vzhled a další. Základní pletařské pojmy (technologie, struktury). Základy pletařské technologie pro potřeby desinatéra.3. Princip a možnosti zátažného pletení. Mechanismy tvorby a ovlivňování vazby, vzoru (pracovní a programové ústrojí).4. Vzorování na zátažných pletacích strojích, speciální technologie.5. - 6. Princip a možnosti osnovního pletení. Mechanismy tvorby a ovlivňování vazby, vzoru (pracovní a programové ústrojí).Část vazby:7. Design pletenin. Princip tvorby návrhů vzorů. Prostředky návrhářů pro jejich tvorbu, uplatnění barvy, základních výtvarných prvků a ornamentu ve vzoru pleteniny.8. Struktura pleteniny, patronování, postupy při navrhování a rozboru pletenin. Nabídková kolekce.9. - 13. Využití vazebních prvků a technologických operací v zátažné jednolícní, oboulícní, obourubní a interlokové vazbě. Vlastnosti a vzorování v jednotlivých vazebních kategoriích. Uplatnění zátažné pleteniny ve výrobku - v oděvu, interiéru aj.14. Vzorování osnovní pleteniny. Navrhování osnovní pleteniny pro interiérové, technické a další účely.Cvičení:Vliv textilního materiálu a technologie na design pleteniny. Vlastnosti a struktura pleteniny. Pletařské vazby, navrhování, tvorba. Individuální tvorba vzorů na pletacích strojích. Vliv vzoru na design pleteného výrobku. Výtvarné zpracování pleteniny. Uplatnění CAD systémů pro pletařskou tvorbu..

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu - teoreticky i prakticky.

Literatura

Štorová, R. Technologie pletařství, Skripta TU, Liberec 2003. &, &. Kovaříková, M. Vazby a rozbory pletenin, SNTL Praha. &, &.

Požadavky

Zápočet: splnění všech semestrálních úkolů, test znalostí.Zkouška: písemná a ústní.

Garant

Ing. Renata Štorová, CSc.

Vyučující

Ing. Renata Štorová, CSc.Ing. Alena Frydrychová