Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oděvní komfort (KHT / D52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHT / D52 - Oděvní komfort, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasifikace oděvního komfortu. Psychologický komfort. Psycho-fyzikální principy sensorického komfortu. Čidla komfortních vjemů lidského těla. Přehled mechanických vlastností textilií, které ovlivňují pocit kontaktního komfortu (omaku) a způsobů jejich hodnocení. Německá metoda hodnocení sensorického komfortu. Termo-fyziologický komfort: definice a přehled statických a dynamických parametrů jeho hodnocení. Definice prostředí. Tepelný stres v ergonomii. Způsoby sdílení tepla a vlhkosti v přírodě. Diferenciální rovnice pro vedení tepla a vlhkosti. Termo-fyziologické funkce lidského těla. Obecná rovnice tepelné bilance lidského těla. Tepelné modely lidského těla (Gagge, Jones). Přenos vlhkosti v kapilárních systémech. Specifické vlastnosti různých textilních materiálů s ohledem na komfort oděvů. Vliv struktury asložení textilií na jejich tepelný odpor, tepelný omak a propustnost pro vodní páry. Funkční textilie a oděvy. Polopropustné textilie. Textilie s fázovou změnou a stanovení doby zvýšené tepelné ochrany. Specielní měřící metody a normy pro hodnocení termo-fyziologického komfortu textilií za sucha i po zavhčení. Patologický komfort. Použití komfortních parametrů textilií a oděvů při propagaci a marketingu.

Literatura

Šesták, J., Rieger, F.:. Přenosové jevy I - Přenos tepla, ČVUT Praha 1972. Šesták, J.:. Přenosové jevy II - Přenos hmoty, ČVUT Praha 1984. Kuneš J. a kol. Tepelné bariéry. Praha, Academia 2003. HES, L. Úvod do komfortu textilií. TUL, Liberec, 2005.

Garant

prof. Ing. Luboš Hes, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Luboš Hes, DrSc.