Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná komunikace (KHT / OKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHT / OKO - Odborná komunikace, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky - formy komunikace. Komunikační model. Obecná schémata komunikace. Odborná komunikace v oblasti technické, ekonomické, právní.2. Informační zdroje I. Příprava podkladů pro komunikaci: Vyhledávání informací. Rozdělení informačních zdrojů.3. Informační zdroje II: tištěné a elektronické. Vědecké databáze. Rešerše. Příprava podkladů pro odborný text.4. Normy: Bibliografické citace, příklady citací, Norma-Písemnosti psané textovými editory. Norma-Formální úpravy dokumentů5. Autorský zákon. Akademická etika6. Odborná komunikace písemná I: zásady psaní odborného textu, struktura odborného textu. Kulturní styly psaní odborného textu. Formální úprava, chyby a korektury odborných textů.7. Odborná komunikace písemná II:psaní semestrálních prací. Psaní kvalifikačních prací BP8. Odborná komunikace písemná III: Psaní kvalifikačních prací DP. Časopisecké publikace. Recenze9. Příprava prezentace. Zásady tvorby podkladů pro prezentaci-barevnost, grafická úprava, velikosti a řezy písem. Prezentační přístroje a pomůcky. Tvorba posterů. Použití vhodného software.10. Ústní prezentace I ? neverbální projev11. Ústní prezentace II ? verbální projev12. Praktické příklady neverbální a verbální komunikace. Ukázky z prezentací semestrálních prací, z přednášek a z konferencí. Chyby prezentací.13. Komunikace jako nástroj porozumění I. Komunikace odborná. Zásady diskuse. Obhajoba kvalifikační práce.14. Komunikace jako nástroj porozumění II. Komunikace týmová. Komunikace při obchodním jednání. Komunikace krizová.CVIČENÍ 1-14Základy komunikace. Sebeprezentace.Rešerše na zadané téma-inspirací jsou BP, seminární práce, zadané články.Práce s odborným textem. Obsahová, formální a jazyková stránka. Vlastní text-Popis přístroje, návod na použití výrobku, popis experimentu.Formální chyby KP. Metodika tvorby posudkům KP.Zdokonalení ústní prezentace.Písemné testy znalostí.Závěrečné obhajoby získaných znalostí a dovedností.

Získané způsobilosti

Student umí vytvářet rešerše. Student je schopen psát odborný článek a vytvářet prezentaci na konferenci.

Literatura

Čmejrková, S. Jak napsat odborný text. Praha, 1999. Vymětal, J. Úvod do studia odborné literatury. Praha, 2000. ISBN 80-86199-19-3.

Požadavky

Zkouška: Na základě předvedených dovedností, dle získaných bodů ze znalostí vykazovaných v průběhu semestru.

Garant

doc. Ing. Ludmila Fridrichová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ludmila Fridrichová, Ph.D.doc. Ing. Ludmila Fridrichová, Ph.D.