Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Barvení a tisk textilií (KMI / BTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / BTT - Barvení a tisk textilií, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámcové osnovy předmětu:1. Textilní barviva - rozdělení, vlastnosti.2. Obecná teorie barvení. Míchání barviv, barevný trojúhelník.3. Stálosti vybarvení.4. Předúprava textilií před barvením.5. Barvení bavlny přímými, kypovými a reaktivními barvivy.6. Barvení vlny kyselými barvivy.7. Barvení syntetických vláken.8. Strojní zařízení pro barvení textilií.9. Techniky ruční práce: batikování, savování a vybrané techniky potiskování.10. Základní principy potiskování textilií. Technologické postupy výroby potištěné šatovky z různých vláken.11. Klasické a digitální vzorování. Příprava tiskacích past.12. Potiskování bavlny, vlny a syntetických vláken.13. Strojní zařízení pro potiskování textilií.14. Mechanické úpravy plošných textilií - kalandrování, postřihování, počesávání, broušení, krabování, dekatování15. Hydrofobní úprava silikony, disperzemi mýdel a parafínů. Aplikace a testování. Nešpinivá a oleofobní úprava. Aplikace a testování.16. Nesrážlivá a nemačkavá úprava. Formaldehydové a bezformaldehydové přípravky. Aplikace a testování. Sanforizace bavlny. Úprava nehořlavá. Limitní kyslíkové číslo. Úpravy stálé a nestálé v údržbě. Aplikace a testování.17. Antistatická úprava. Mechanismus antistatického efektu a aplikace. Testování antistatiky. Antimikrobiální a insekticidní úpravy. Vlastnosti a efektivita přípravků. Hodnocení antimikrobiálního efektu.18. Měkčící úprava. Mechanismus změkčujícího efektu. Hodnocení úpravy. Úprava protižmolková a její hodnocení. Úprava proti působení UV-záření. Trendy finálních úprav textilií.Laboratorní cvičení:1. Předúprava textilií2. Barvení přímými barvivy, ustalování, stálost v otěru3. Barvení bavlny Saturnovými barvivy podle předlohy4. Barvení vlny a polyamidu kyselými a 1:2 kovokomplexními barvivy5. Tvorba vlastního vzoru na vlněné a polyesterové tkanině6. Tvorba vlastního vzoru na bavlněné tkanině7. Kupírování tiskacích past8. Pigmentový tisk, tisk dvoubarevného vzoru9. Tvorba barevného vzoru a jeho barevných variací10. Speciální efekty v tisku, přenosový tisk, chemická a mechanická rezerva11. Hydrofobní úprava, nehořlavá úprava a úpravy omaku

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu - teoreticky i prakticky.

Literatura

Kryštůfek,J. a kol. :. Technologie zušlechťování, skriptum TUL, Liberec 2002. &, &.

Požadavky

Zápočet: Absolvování všech laboratorních cvičení. Vypracování a obhájení laboratorních protokolů. Absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů.Zkouška: skládá se z písemné a ústní části.

Garant

Ing. Martina Viková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana ČandováIng. Jana ŠaškováIng. Jana ČandováIng. Jana Šašková